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Chateau Margaux
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Chateau La Mission Haut Brion
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Blanc de Chasse Spleen - Bordeaux AC
Auf Chasse Spleen (Zweitweine L´Ermitage de Chasse Spleen und L´Oratoire de Chasse Spleen) wird bereits seit dem 12. Jahrhundert Wein angebaut. Seit 1976 jedoch ist das Frauensache. Damals übernahm Bernadette Villars, die Tochter des Besitzers Jacques Merlaut, Chasse Spleen. 1992 gab sie es an ihre Tochter Claire weiter. Inzwischen führt Chateau Chasse Spleen ihre jüngere Schwester Céline. Unter der Führung der Damen machte Chateau Chasse Spleen qualitativ einen gewaltigen Sprung nach vorne. Auf den rund 100 Hektar stehen zu 65% Cabernet-Sauvignon-Reben, 30% sind Merlot und 5% Petit Verdot. 18 Monate reifen die Weine in kleinen Holzfässern, vor der Abfüllung wird auf jegliches Filtern verzichtet. 40% der Barriques werden jedes Jahr ausgetauscht.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Chasse Spleen, 32 Chemin de la Razé, 33480 Moulis-en-Médoc, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Chasse Spleen, 32 Chemin de la Razé, 33480 Moulis-en-Médoc, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er 110,34 €
(24,52 €/l)
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2019 0.750 l 12er 212,88 €
(23,65 €/l)
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92-93 JAMES SUCKLING: "A very polished red with blackberries, chocolate, walnuts and dried tobacco. Medium-bodied with a juicy finish. Pretty finesse and polish."

Chateau Haut Bages Monpelou - Pauillac
Das Cateau Haut-Bages Monpelou ist der kleine Bruder des Borie-Manoux Flagships Chateau Batailley und reift in speziell auf Batailley eingerichteten Kellern. Der Weinberg liegt bei Monpelou mitten in der Appellation Pauillac neben Chateau Grand Puy Lacoste. Monpelou ist ein kleiner Ort nahe des Dorfes Bages bei Pauillac. Haut-Bages Monpelou war bis zum 20. Jahrhundert Teil von Chateau Duhart-Milon, das früher auch ein Chateau der Familie Casteja war und heute im Besitz der Familie Rothschild (Lafite) ist.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Haut Bages Monpelou, 33250 Pauillac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Haut Bages Monpelou, 33250 Pauillac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er 136,68 €
(30,37 €/l)
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2019 0.750 l 12er 265,56 €
(29,51 €/l)
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Sonderformate:
2019 0.375 l 12er 150,72 €
(33,49 €/l)
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  2019 0.375 l 24er 287,04 €
(31,89 €/l)
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2019 1.500 l 3er 143,88 €
(31,97 €/l)
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  2019 1.500 l 6er 280,56 €
(31,17 €/l)
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92-94 WINE ENTHUSIAST: "Run by the same winemaking team as Château Batailley, this small estate has made a richly structured wine that is dominated by Cabernet Sauvignon. Firmly embedded in the tannins are the fine black currant fruit flavors. The wine will certainly age well."

90 DECANTER: "Knitted down and concentrated cassis and bilberry fruits, it needs time to allow the juice to flow in through the fairly firm tannic frame. This has potential for impressive medium-term drinking, just a tiny bit thrown by some bitter-edged tannins on the close of play. Consistent value and quality at this estate owned by Philippe Castéja of Batailley."

91-92 JAMES SUCKLING: "This shows balance and structure with currant and berry character. Delicate with good, clear fruit. It’s medium-bodied, clean and savory. 70% cabernet sauvignon, 26% merlot, 2% cabernet franc and 2% petit verdot."

Chateau L´Eglise Clinet - Pomerol
1983 übernahm Denis Durantou die Leitung von L´Eglise Clinet, dem Weingut seiner Familie. Und er hatte sofort jede Menge zu tun. Als erstes musste der Keller auf Chateau L´Eglise Clinet renoviert werden, dort war noch alter, gestampfter Lehmfußboden. Mit heutigen Hygienestandards natürlich ein Ding der Unmöglichkeit. Die Fässer waren alt und undicht, Temperaturkontrolle bei der Gärung nicht möglich. Aber bereits zwei Jahre später, mit dem L´Eglise Clinet 1985, gelang Durantou sein erster Treffer. Seit damals steigen die Qualitäten seiner Weine unaufhörlich. Inzwischen gehört L´Eglise Clinet zu den Topstars von Pomerol. Das schlägt sich natürlich auch in den Preisen nieder, aber glauben Sie mir: Sie werden den Kauf nicht bereuen. Der gerade mal viereinhalb Hektar große Weinberg von Chateau L´Eglise Clinet ist mit 85% Merlot, 14% Cabernet Franc und 1% Malbec bepflanzt. Dabei ist der Anteil alter Rebstöcke so hoch wie nirgendwo sonst in der ganzen Appellation. Der Wein reift bis zu eineinhalb Jahre in Barriques, von denen Winzer Durantou, der leider 2020 viel zu früh verstarb jedes Jahr 50% bis 80% erneuerte.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau L´Eglise Clinet, 1 Chemin de l´Ancienne Église, 33500 Pomerol, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau L´Eglise Clinet, 1 Chemin de l´Ancienne Église, 33500 Pomerol, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er momentan nicht verfügbar
2019 0.750 l 12er momentan nicht verfügbar
Sonderformate:
2019 1.500 l 3er momentan nicht verfügbar
  2019 1.500 l 6er momentan nicht verfügbar
2019 3.000 l 1er momentan nicht verfügbar
98-100 THE WINEADVOCATE: "Deep garnet-purple in color, the 2019 L´Eglise Clinet has a powerfully fragrant nose of violets, star anise, powdered cinnamon and jasmine over a core of plum preserves, blackberry pie, Black Forest cake and camphor with wafts of crushed rocks and iron ore. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in poise and precision, possessing remarkably well-defined, bright, energetic black fruit and minerally layers, supported by beautifully ripe, rounded tannins and seamless freshness, finishing with a long-lingering, mesmerizing array of earth, rock and glittery fruit nuances. This is a wine that will stop you in your tracks and demand you to think, contemplate and reflect. And if all that isn’t enough, it is also fantastically delicious. The blend this year is 90% Merlot and 10% Cabernet Franc."

20 WEINWISSER: "90?% Merlot, 10?% Cabernet Franc, 14,5?%-vol., 70?% neue Barriques. Merlot wurde vom 18. bis 26. September gelesen, der Cabernet Franc am 26. September. Purpur mit rubinroten Reflexen. Ein majestätisches Bouquet mit Wildkirschen, Alpenheidelbeeren, Brombeergelee und betörende Veilchen. Im zweiten Ansatz geröstete Himbeerkerne und tiefgründige Terroirwürze. Am royalen Gaumen mit seidiger Textur, dann packen die massiven Tannine zu, es bleibt alles in perfekter Balance, gestützt von einer mystischen Rasse und kakaoartiger Adstringenz. Ein gebündeltes Feuerwerk von blauen Beeren, schwarze Johannisbeeren und ganz viel Graphit im nicht enden wollenden Finale. Der wird in die Geschichtsbücher eingehen. Das kurze Statement auf dem Factsheet: "Rare"! Danke Denis - für deine Freundschaft, deine direkte Art und die unvergessenen Abende mit dir! Ist aktuell die Nummer 1 in Pomerol!"

17,5 JANCIS ROBINSON: "Purple hue. Pure and engaging on the nose with a perfumed, burgundian nuance to the fruit. Plenty of zest and freshness. Palate suave and refined, the tannins plentiful but fine and wrapped in layers of appealing fruit. Builds steadily to a long, persistent finish. Overall great balance."

99 DECANTER: "If great wine is about emotion, as we so often say it is, then this is a wine to savour. The last vintage under Denis Durantou, who passed away in May 2020, it will quite rightly be celebrated. But it also stands very much on its own, as a great Pomerol in a vintage where the plateau wines of this appellation have really stood out. A teasing mix of power and a feather-light touch, that trick that Durantou managed to pull off time and time again, one of a handful of winemakers to really get that right. A serious wine, more so than many in Pomerol this year, with tannins that pull you back and slow things down (a character that you see in Petite Eglise this year also), emphasising the slate and crushed stone character to the texture. Liquorice and cassis, blackberry, and a cooler blueberry note, wrapped up in dark black chocolate. This deserves its high score, one that I have only given to handful in this vintage. Is it also given in tribute to Durantou? Honestly, I don´t know, and if so he deserves it. 70% new oak. 98-100."

97-99 ANTONIO GALLONI: "The 2019 L´Eglise-Clinet is destined to be remembered as Denis Durantou´s last vintage before he passed away in May 2020. It is a fitting testament to the late winemaker. It is blessed with a bewitching bouquet laden with intense, vivid red berry fruit suffused with liquorice, black pepper and clove scents. Extremely complex. The palate is wonderfully proportioned with fine tannins that frame the layered black and red fruit, lightly spiced with hints of tobacco and cracked black pepper on the finish imparted by that seasoning of Cabernet Franc. Quintessential l´Eglise-Clinet, it will give half a century of drinking pleasure and the perfect way to remember and raise a toast to one of Pomerol´s finest vignerons." - Neal Martin

97-99 ANTONIO GALLONI: "The 2019 L´Eglise-Clinet, Denis Durantou´s last vintage, is also very clearly one of the wines of the year. A Pomerol of soaring, majestic intensity L´Eglise-Clinet dazzles from start to finish. Layers of dark fruit, gravel, spice and dried flowers unfold over time. I followed this sample for several days and it never lost any intensity over that time. I find the 2019 incredibly elegant and polished, but then again, I also tasted it a few months later than normal because of the COVID-19 pandemic. The Merlot was harvested from September 18 to 26, while the Franc came all in on the 26th. Readers who can find the 2019 should not hesitate, as it is a true masterpiece."

96-98 THE WINE CELLAR INSIDER: "Like walking into a rose garden, next you find dark cocoa, truffle, violets, licorice and plums on the nose. On the palate the wine is sensuous, opulent, silky and full-bodied. The length is just perfect, as it lets you linger over the layers of fruit, dusty cocoa and truffle nuances that accompany all those gorgeous, velvety plums and black cherries. The wine was made from blending 90% Merlot with 10% Cabernet Franc, reaching 14.5% alcohol, with a pH of 3.75. The harvest took place September 18-26 for the Merlot, with the Cabernet Franc being picked September 26. 2019 the final vintage for Denis Durantou is a testament to his love for his vineyard and wine. It is exactly the type of wine he truly loved making. Owners of this beauty should toast him and his years of work at L\\\´Eglise Clinet. I know I will."

La Petite Eglise - Pomerol
1983 übernahm Denis Durantou die Leitung von L´Eglise Clinet, dem Weingut seiner Familie. Und er hatte sofort jede Menge zu tun. Als erstes musste der Keller auf Chateau L´Eglise Clinet renoviert werden, dort war noch alter, gestampfter Lehmfußboden. Mit heutigen Hygienestandards natürlich ein Ding der Unmöglichkeit. Die Fässer waren alt und undicht, Temperaturkontrolle bei der Gärung nicht möglich. Aber bereits zwei Jahre später, mit dem L´Eglise Clinet 1985, gelang Durantou sein erster Treffer. Seit damals steigen die Qualitäten seiner Weine unaufhörlich. Inzwischen gehört L´Eglise Clinet zu den Topstars von Pomerol. Das schlägt sich natürlich auch in den Preisen nieder, aber glauben Sie mir: Sie werden den Kauf nicht bereuen. Der gerade mal viereinhalb Hektar große Weinberg von Chateau L´Eglise Clinet ist mit 85% Merlot, 14% Cabernet Franc und 1% Malbec bepflanzt. Dabei ist der Anteil alter Rebstöcke so hoch wie nirgendwo sonst in der ganzen Appellation. Der Wein reift bis zu eineinhalb Jahre in Barriques, von denen Winzer Durantou, der leider 2020 viel zu früh verstarb jedes Jahr 50% bis 80% erneuerte.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau L´Eglise Clinet, 1 Chemin de l´Ancienne Église, 33500 Pomerol, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau L´Eglise Clinet, 1 Chemin de l´Ancienne Église, 33500 Pomerol, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er momentan nicht verfügbar
2019 0.750 l 12er momentan nicht verfügbar
92-94 THE WINEADVOCATE: "The 2019 La Petite Eglise is a blend of 90% Merlot and 10% Cabernet Franc. Deep garnet-purple in color, the nose starts off slightly reduced, but with a little swirling, it comes sailing out of the glass with bright, pristine notes of kirsch, black raspberries and blackberry preserves, followed by suggestions of garrigue, tilled soil, wild mushrooms and bouquet garni with a waft of cloves. The medium-bodied palate has vibrant, impactful black and red fruit layers with a very fine-grained texture and tons of freshness, finishing long and earthy. This year, this sincerely is a “Petite” L’Eglise Clinet!"

18+ WEINWISSER: "90?% Merlot, 20?% Cabernet Franc, 14,5 %-vol. Sattes Rubin. Vielschichtiges Bouquet nach dunklen Kirschen, dahinter getrockneter Rosmarin und Waldhimbeeren. Am delikaten Gaumen mit einer nervigen Rasse, engmaschigem Körper und reifem Extrakt. Im gebündelten Finale rote und blaue Beeren, Eisenkraut und Graphitspuren. Grosses Petite Église Kino – kann noch zulegen!"

95-96 JAMES SUCKLING: "A really refined red with blue fruit, subtle chocolate and sandalwood. It’s full-bodied, yet tight and refined. Very pure. It goes on and on. One of the best I remember."

92-94 ANTONIO GALLONI: "The 2019 La Petite Eglise was picked 18-25 September apropos the Merlot and 26 September for the Cabernet Franc, matured in 35% new oak. It is vivacious on the nose with vivid raspberry, maraschino cherry, desiccated orange peel and subtle white pepper scents. The palate is silky smooth with fine grain tannins. Harmonious from start to finish, this is a sensual, seductive La Petite Eglise with spicy notes furnishing the finish. Another superb testament to the late Denis Durantou." - Neal Martin

92-94 ANTONIO GALLONI: "The 2019 La Petite Eglise is a wine of pure and total sophistication. Silky tannins, sweet, lifted aromatics and pliant fruit give the 2019 its elegant, sleek personality. All the elements simply fall into place. Noble and alluring, the 2019 is absolutely delicious. This is the second year La Petite Eglise has some Cabernet Franc, and that really comes through in the wine´s aromatic lift and structural feel, especially over time. The Merlot was harvested from September 18 to 25, while the Franc came in on the 26th.
Denis Durantou´s 2019s are absolutely brilliant across the board. My tasting was obviously bittersweet, as Durantou lost his battle with illness just a few weeks prior. Denis Durantou was one of the most intriguing characters in Bordeaux. I can´t say I knew him well, but I always enjoyed tasting with him, as he was a person that spoke more with his eyes than with words. Things were implied rather than overtly stated. So, I tasted the 2019s with daughters Constance and Noémie over Zoom, in typical 2020 fashion. The Durantou sisters describe 2019 as a year with an early flowering and homogenous ripening that led to small, concentrated berries and higher pHs than normal. Temperatures were kept cool in the cellar, where both alcoholic and malolactic fermentations took place over cuvaison of 21 days (for all wines), in a reductive environment with little oxygen. From top to bottom, the Durantou 2019s are positively stellar. Don´t miss them!"

Chateau Pontet Canet - Pauillac
Chateau Pontet Canet liegt direkt gegenüber von Mouton Rothschild in einem kleinen Park. Der Wein besteht zu 65% aus Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Pontet Canet braucht immer seine Zeit zur Entwicklung. Dann jedoch, und insbesondere seit dem Jahrgang 1994, bietet der Pontet Canet höchstes Trinkvergnügen. Besonders das Potential junger Jahrgänge von Pontet Canet ist bemerkenswert und die Alterungsfähigkeit liegt locker bei bis zu 30 Jahren. Übrigens werden sämtliche 81 Hektar Weinberge von Chateau Pontet Canet seit 2005 komplett biodynamisch bewirtschaftet. Die Versuche, die der Umstellung vorausgegangen waren, zeigten so gute Ergebnisse, dass dieser Schritt nur logisch war.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Pontet Canet, 33250 Pauillac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Pontet Canet, 33250 Pauillac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er ausverkauft
2019 0.750 l 12er ausverkauft
Sonderformate:
2019 0.375 l 12er ausverkauft
  2019 0.375 l 24er ausverkauft
2019 1.500 l 3er ausverkauft
  2019 1.500 l 6er ausverkauft
2019 3.000 l 1er ausverkauft
2019 6.000 l 1er ausverkauft
LIMITIERT!

Was war das für ein run auf Chateau Pontet Canet. Zuerst in Bordeaux um an Mengen zu kommen und dann die Anfragen von Ihnen, die uns förmlich überrannt haben. Kein Wunder, bei diesen abnorm hohen Bewertungen und einem Preis von unter 100 Euro. Wir haben ohnehin nicht mehr viel und müssen streng limitieren. Unabhängig davon, 2019 Pontet Canet ist Pauillac vom Allerfeinsten.

98-100 THE WINEADVOCATE: "The blend this year is 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. Very deep purple-black colored, the 2019 Pontet-Canet has the most gorgeous, lifted perfume of lilacs, dark chocolate, Morello cherries and rosehip tea over a core of crème de cassis, plum preserves, licorice and woodsmoke with a waft of fragrant soil. Full-bodied, rich and fantastically opulent, the palate offers layer upon layer of ripe, finely grained tannins and seamless freshness, finishing very long and mineral laced. A real head-turner, this beauty is absolutely going to steal your heart!"

97 FALLSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Mit feiner Kräuterwürze und einem Hauch von Nougat unterlegtes schwarzes Waldbeerkonfit, Nuancen von dunklen Kirschen und Cassis, feine Edelholzwürze, facettenreiches Bukett. Saftig, elegant, feine Kirschenfrucht, seidige Tannine, frischer Säurebogen, mineralisch und anhaftend, zartwürziger Touch im Abgang, sehr gute Länge, sicheres Reifepotenzial, ein Hauch von dunklem Nougat im Nachhall."

19,5+ WEINWISSER: "65?% Cabernet Sauvignon, 30?% Merlot, 3?% Cabernet Franc and 2?% Petit Verdot. Undurchsichtiges Purpur mit schwarzer Mitte mit rubinroten Rand. Ein erotisches Parfüm nach Alpenheidelbeeren, Holundergelee und zarten Fliedernoten. Im zweiten Ansatz schwarze Johannisbeerdrops und dunkle Schokotrüffel. Am royalen Gaumen mit einer Textur wie Samt und Seide, kakaoartiges Tannin, das bereits integriert wirkt, herrliche lakritzartige Extraktfülle und eine perfekt stützende Rasse mit zarter Terroirwürze. Im delikaten, langanhaltenden Finale mit einer vollen Ladung an blauen Beeren, Crème de Cassis und Graphitnoten; endet mit erhabener Adstringenz. Eine beeindruckende Schönheit, bei der ich völlig vergass, auszuspucken! Perfekte Symbiose aus Finesse und Konzentration, auf direktem Weg zur Bestnote!"

97-99 WINE ENTHUSIAST: "This is a luscious, sumptuous wine, with layers of black fruits and wonderfully cushioned tannins. The structure of the wine is initially masked by the great fruits, but then finds balance from a dry edge of spice, smokiness and lifted acidity. It´s another great vintage from this biodynamic estate. "

96 DECANTER: "Clear Pauillac character in terms of its tannic structure, overlaid with the Pontet signature of recent vintages that translates into spirals of peony and iris alongside brambled hedgerow. As it settles, coffee bean and tobacco adds a charred character alongside blackberry and cassis puree. It opens extremely slowly, with so many subtle nuances that gather in confidence. The tannins have unmistakeable Pauillac strength, but the structure and the subtlety of this wine is Pontet-Canet, with the amphoras having an influence in terms of the tannins feeling less silky than they do in many of the appellation´s biggest wines, but still with swagger.
Back to a normal yield after the difficulties in 2018 with mildew that saw production drop to 12hl/ha. This is the last vintage under Jean-Michel Comme, technical director and estate manager for past 32 years. He has been replaced by Mathieu Bessonnet who has spent the last 15 years with Michel Chapoutier on his (also biodynamically farmed) estates in Australia and Alsace and who was, they tell me, selected by Comme who chose him and worked with him.
100% 1st wine, as it has been for the past four years. 45% will be aged in new oak barrel, 15% one year, 40% in amphoras. This is a two-point score under the 2016, because it doesn´t have the concentration of that exceptional vintage, but it´s an excellent Pontet, full of vigour.
Manual punching down across the entire production."

98-99 JAMES SUCKLING: "A very tight, compact red that shows wonderful precision and definition with lots of blackberries, blueberries, stones and black tea. The sorting and de-stemming was all done by hand. Love the sensibility to this. Superb length and finesse. Subtle and sophisticated. No pumping over and gentle pushing down. Handmade. Very exciting and thought-provoking. Very long. 35% in amphora and the rest in 50% new oak and 15% one-year oak. 65% cabernet sauvignon and 30% merlot, the rest cabernet franc and petit verdot. Biodynamic grapes."

95-97 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Pontet-Canet is plush, dense and explosive, with tremendous richness and pure, soaring intensity that strengthens in all directions with time in the glass. A wine of gravitas, the 2019 is statuesque in build. As always, Pontet-Canet offers a very personal, idiosyncratic expression of Pauillac. A range of lifted floral and savory notes ring out on the finish.
The 2019 is 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, harvested between September 23 and October 10, which is a typical time frame for the estate. Yields came in a 33 hectoliters per hectare, more or less the historical average these days. For the first time, all sorting and destemming were done by hand and the wine was vinified only with manual punchdowns (i.e. no pumpovers), without any motorized equipment. Cuvaison was around 21 days, after which the wine was taken off the skins for the malolactic fermentation (which was done in the fermentation vats), and then racked into barrels and concrete for aging - 50% new oak, 35% amphora and 15% once-used barrels. Sadly, 2019 is the last vintage at Pontet-Canet for long-time Technical Director Jean-Michel Comme, who left after 31 years to focus on his own projects. He is succeeded by Mathieu Bessonnet, formerly at Chapoutier."

20 VINUM: "Wir haben es schon mehrfach angemerkt: Für diesen Wein gelten ganz besondere Regeln, weil er eine ganz besondere Geschichte erzählt, weil seine Macher konsequenter und mutiger weiter gegangen sind als alle anderen. Noten verlieren da ihren Sinn. Dennoch verkosten wir ihn jedes Mal mit Herzklopfen, weil wir uns sagen: selbst Pontet Canet kann nicht jedes Jahr ausserordentlich geraten - was der Geschichte ja an sich keinen Abbruch tun würde. Denkste. Einmal mehr haben wir einen überragenden, aussergewöhnlichen Tropfen im Glas, mit umwerfendem Terroirausdruck, grosser Jahrgangsypizität, aber auch von überragender Machart. Unglaubliche, komplexe Aromatik, voller Ansatz, ideale Verbindung von Gehalt, Tiefe, Fleisch, Kernigkeit, Schliff und Rasse, umwerfende Tanninqualität, betörender, Burgundischer Fruchtgehalt: lässt sprachlos."


2019 CHATEAU LA LAGUNE
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2019 Chateau Beau Site - 17,16 €
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2019 CHATEAU POUJEAUX - 22,32 €
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Duclot Collection 2019
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Bordeaux 2019 +++Mehrwertsteuer-reduzierung+++
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2019 Chateau Giscours
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Alles Neipperg oder was?
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2019 Chateau Lynch Bages - 26 % Preisnachlass
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2019 DOMAINE DE L´EGLISE
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2019 Chateau Laroque
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2019 Chateau Les Grands Chenes
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2019 Chateau Camensac
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2019 Chateau Ferran
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-25% - 2019 CHATEAU COS D´ESTOURNEL
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2019 Chateau Malescot St. Exupery
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2019 Chateau Lafite Rothschild
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2019 Chateau Beaumont
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2019 Clos Floridene
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!!! 2019 CHATEAU PONTET CANET -30% !!!
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2019 Chateau Palmer
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2019 Chateau Larcis Ducasse
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2019 Chateau La Conseillante
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2019 Chateau Giscours
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2019 Chateau Ducru Beaucaillou
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Erste Bordeaux Bewertungen Jahrgang 2019 - James Suckling
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