Wer den Hof von Chateau La Tour Martillac betritt, der sieht sofort, woher der Name kommt: Ein kleiner Turm ziert das Anwesen. Er ist der Rest einer Festung, die einst im 12. Jahrhundert von den Vorfahren des Philosophen Montesquieu erbaut worden war. 1930 wurde Édouard Kressmann, Weinhändler in Bordeaux, auf die Qualität der Weißweine von Chateau La Tour Martillac aufmerksam und sein Sohn Alfred kaufte das Gut. Noch heute werden auf La Tour Martillac exzellente Weißweine gekeltert, der Schwerpunkt liegt allerdings eindeutig auf den roten Sorten. Heute führen die Urenkel von Alfred Kressmann, Tristan und Loïc, die Geschicke von Chateau La Tour Martillac. Sowohl die Rotweine als auch die Weißweine zeichnen sich durch eine äußerst elegante und harmonische Struktur aus und gelten als feste Größen der Appellation Pessac-Léognan. Die Cuvée des Rotweins besteht zu 60% aus Cabernet Sauvignon, 35% Merlot und 5% Petit Verdot, sie reift zwischen 16 und 18 Monaten im Eichenfass. Je nach Jahrgang sind zwischen 30% und 40% der Barriques neu.
91-93 THE WINEADVOCATE: "A blend of 42% Semillon and 58% Sauvignon Blanc, harvested between the 3rd and 17th of September, the 2019 Blanc came in at 50 hectoliters per hectare and 13.8% alcohol. Aromas of fresh lemons, yellow apples and white peaches gently waft from the glass with emerging nuances of baking bread, almonds and spice cake. The medium-bodied palate has electric intensity with the tightly wound citrus layers well-supported by racy acidity, finishing savory."
93 FALSTAFF: "Helles Grüngelb, Silberreflexe. Zarte Kräuterwürze, ein Hauch von Grapefruitzesten, weißer Pfirsich, ein Hauch von Honigmelone, Limetten sind unterlegt. Saftig, seidige Textur, frischer Säurebogen, weißer Apfel, zitroniger Touch, wirkt leichtfüßig, animierender Stil."
92-94 WINE ENTHUSIAST: "Sustained grapefruit freshness permeates right through this textured wine. It shows great crispness while also having impressive dense fruitiness. The mineral edge will subside into the wine´s finely textured fruit."
92-93 JAMES SUCKLING: " Very structured and full of depth and layers of fruit. It’s rich and layered with plenty of lemon curd and cream, as well as lime. Nicely done."
92-94 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Latour-Martillac Blanc was picked from 3 to 17 September at 50hl/ha and matured in 25% new oak. It has a crisp green apple and lemon thyme scented bouquet, introverted at first but it gradually finds its voice. The palate is well balanced with crisp acidity. Subtle tropical notes of pineapple and orange rind with hints of strawberry come through on the finish. Excellent." - Neal Martin
91-93 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Latour-Martillac Blanc is distinguished by its sense of texture and power. Lemon confit, chamomile, apricot, almond, sage and dried flowers all flesh out effortlessly. Radiant and generous in feel, the Blanc should drink well upon release."
17 VINUM: "Zurückhaltende Aromatik; von erstaunlicher Wucht und grosser Dichte und Rasse, Mineralität und Länge; durch und durch gelungen."
92 THE WINE CELLAR INSIDER: "Honeysuckle and just-squeezed yellow citrus hits the spot in the nose. The palate is loaded with sweet, juicy grapefruit, orange rind and waxy lemon, with a dab of honey to sweeten things up and acidity to keep it all fresh."
91-93 JEB DUNNUCK: "The 2019 Château Latour-Martillac Blanc is a richer, deeper effort, with plenty of honeyed lemon, nectarine, and orange blossom notes as well as a nicely textured, elegant style on the palate. It´s a nicely concentrated, balanced white that does everything right."
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