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Chateau Margaux
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Chateau Margaux - Margaux
Bereits im 12. Jahrhundert wurde Château Margaux erstmalig erwähnt. Erst im Jahre 1802 allerdings wurde das traumhafte Gebäude errichtet, das heute noch steht. Es ist vielleicht das beeindruckendste Château von ganz Bordeaux. Dabei ist die Lage völlig unspektakulär und für einen Ortsunkundigen fast nicht zu finden. Der Ruf von Margaux war aber nicht immer so spektakulär wie in heutiger Zeit. Besonders in den 1970er Jahren war es qualitativ arg gebeutelt. Erst mit dem Jahrgang 1978 setzte ein Wandel ein, der diesen Premier Cru in kurzer Zeit nicht nur an die Spitze der Appellation brachte, sondern auch in die Top-Riege des ganzen Bordelais. Verantwortlich hierfür war vor allem der sympathische Manager Paul Pontallier, der ohne Kompromisse auf Qualität setzte. Er verstarb im März 2016. Ich werde ihn vermissen, denn ein Empfang auf Chateau Margaux war mit ihm immer ein Ereignis, auf keinem anderen Premier-Cru-Weingut lief das so persönlich und herzlich ab. Besitzer von Chateau Margaux ist nach wie vor die Familie Mentzelopoulos, vormals Inhaber einer Supermarktkette. Die Weine sind immer sehr zurückhaltend, nie von hartem Tannin oder neuem Holz geprägt. Unter den Premiers nimmt Margaux mittlerweile die Stellung des femininsten, distinguiertesten Weines ein, der seit Anfang der 1980iger Jahre praktisch nie enttäuscht hat. Aber Paul Pontallier ruhte sich darauf nicht aus. 2009 begann Margaux damit, jede Parzelle einzeln zu vinifizieren, um die Qualität nochmal steigern zu können. 2015 wurde die Renovierung des Kellers abgeschlossen, Architekt war der berühmte Lord Norman Foster. Es war übrigens die erste komplette Modernisierung des Kellers seit seinem Bau im Jahr 1810. Insgesamt verfügt das Château über eine Fläche von 262 Hektar, 80 von ihnen sind Weinberge. Der Rebsortenspiegel beträgt 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 3% Petit Verdot und 2% Cabernet Franc. Margaux-Weine können hervorragend altern, die guten Jahrgänge schaffen problemlos 50 Jahre und mehr.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Margaux, 33460 Margaux, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Margaux, 33460 Margaux, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er in Kürze erhältlich
2018 0.750 l 12er in Kürze erhältlich
Sonderformate:
2018 1.500 l 3er in Kürze erhältlich
  2018 1.500 l 6er in Kürze erhältlich
2018 3.000 l 1er in Kürze erhältlich
2018 6.000 l 1er in Kürze erhältlich
97-100 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Château Margaux is made of 90% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. The grand vin represents 36% of the crop this year. The wine has a pH of 3.8 and 14% alcohol. Deep purple-black in color, it comes prancing out of the glass with energetic Morello cherries, black raspberries and blackberry pie scents plus nuances of fragrant soil, candied violets, lavender, sandalwood, unsmoked cigars and black olives with a gentle wave of cassis and licorice emerging with coaxing. Full-bodied, the palate is charged with the most amazing energy, delivering layer after layer of red and black fruits with tons of earthy nuances, framed by the most exquisitely ripe, fine-grained tannins, finishing with amazing freshness and an extraordinarily long-lingering perfume. Magnificent."

19,5+ WEINWISSER: "90?% Cabernet Sauvignon, 4?% Merlot, 4?% Cabernet Franc, 2?% Petit Verdot, 31?hl/ha, 14?% vol. Dichtes Granat mit violettem Rand. Ein Elixir von reifen Pflaumen, Brombeergelee und Cassis. Im zweiten Ansatz Veilchen, Burleytabak und Waldhimbeeren. Am kräftigen Gaumen mit seidiger Textur, straffem Körper, straff vinifiziert und dadurch viel Muskeln und Rasse zeigend. Im komplexen Finale ein geniales Rückaroma nach reifen Schattenmorellen und Heidelbeerdrops. Grossartige Leistung, für mich dieses Jahr der beste Wein aus der Appellation Margaux, Erinnert von der Nase an 1990. Kann in der idealen Trinkreife die Höchstnote erlangen."

97-99 WINE ENTHUSIAST: "It is impressive how the serious structure of this wine has been totally absorbed by the depth of fruit. A dense black currant flavor and bright acidity are balanced by the core of dark tannins and an overall richness. Currently, the end is dominated with tannins that will allow the wine to age."

18.5 JANCIS ROBINSON: "Intense cherry red with black core. Scented cassis and cassis leaf. Small, intense berries giving refined and intense fruit. Tannins are super-charged but not aggressive, deep and chewy but layered rather than monolithic. There’s a fine dark, charry character on the palate, giving a savoury dry freshness. Very fine in all its tannic power. Dare I say, more Pauillac than Margaux? Elegance in power. Great length. So smooth on the finish. The concentration is carried lightly. (JH)"

98 DECANTER: "Without doubt an incredible Margaux, although whether it will equal the 2015 remains to be seen. It´s less serious than the 2016 but every bit as good, floating above the palate, performing that acrobatic trick that only happens in the really great years. It´s silky yet intense and powerful, with sweet, fleshy and succulent raspberry cut through with fresh rosemary and sage that add texture and grip. The menthol side of the Cabernet is already coming through, which suggests the fruit was just perfectly ripe - these are aromatics that you don´t get in true heatwave years like 2003. The flavours stretch out, gently gripping and keeping you involved in what is unfurling. Harvested between 17 September and 13 October, with an average yield of 31hl/ha due to both mildew and the concentration of the berries that occured at the end of ripening. The impact was uneven, depending on the vineyard blocks, so yields actually varied between 15 and 50hl/ha. The best plots were the least affected, which means that unusually there is more production in the grand vin and in Pavillon, with less in the third and fourth wines. Final numbers are 36% of production here, 30% in Pavillon Rouge."

99-100 JAMES SUCKLING: "Wow. This takes off on the palate the moment you taste it. Aromas and flavors of redcurrants, flowers, cherries and hints of hazelnuts. Full-bodied, tight and compact, but the linear tannins, running down the center of the wine, draw the wine through the finish. Superb."

97-99 THE WINE CELLAR INSIDER: "Deep in color with an intense, dark ruby hue, the nose offers violets, lilacs, espresso, wet earth and cigar wrapper along with ripe, deep red fruits. There is freshness and soft, silky vibrant tannins. The wine feels quite powerful in the moment and its classic design reminds me of 2005. This is not going to be fun to taste young but with Chateau Margaux patience is always a virtue. Made from a blend of 90% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, the wine reached 14% alcohol. The Grand Vin was produced using only 36% of the harvest. Picking commenced September 17, finishing October 13"

98-100 JEB DUNNUCK: "One of the wines of the vintage on the Left Bank is the 2018 Château Margaux, a blend of 90% Cabernet Sauvignon, 4% each of Merlot and Cabernet Franc, and the balance Petit Verdot. A thrilling, sensational Margaux that reminds me of the 2015 at this stage, it reveals a saturated purple/blue color as well as heavenly notes of black raspberries, blueberries, cassis, spring flowers, high-class smoke tobacco, and graphite. Deep, full-bodied, and seamless, it builds incrementally on the palate and carries masses of fine tannins, no hard edges, and awesome purity of fruit. Given its purity, depth of fruit, and texture, it’s going to be approachable with just short-term cellaring, but I suspect it won’t start to hit prime time for at least a decade."

Pavillon Blanc - Margaux
Bereits im 12. Jahrhundert wurde Château Margaux erstmalig erwähnt. Erst im Jahre 1802 allerdings wurde das traumhafte Gebäude errichtet, das heute noch steht. Es ist vielleicht das beeindruckendste Château von ganz Bordeaux. Dabei ist die Lage völlig unspektakulär und für einen Ortsunkundigen fast nicht zu finden. Der Ruf von Margaux war aber nicht immer so spektakulär wie in heutiger Zeit. Besonders in den 1970er Jahren war es qualitativ arg gebeutelt. Erst mit dem Jahrgang 1978 setzte ein Wandel ein, der diesen Premier Cru in kurzer Zeit nicht nur an die Spitze der Appellation brachte, sondern auch in die Top-Riege des ganzen Bordelais. Verantwortlich hierfür war vor allem der sympathische Manager Paul Pontallier, der ohne Kompromisse auf Qualität setzte. Er verstarb im März 2016. Ich werde ihn vermissen, denn ein Empfang auf Chateau Margaux war mit ihm immer ein Ereignis, auf keinem anderen Premier-Cru-Weingut lief das so persönlich und herzlich ab. Besitzer von Chateau Margaux ist nach wie vor die Familie Mentzelopoulos, vormals Inhaber einer Supermarktkette. Die Weine sind immer sehr zurückhaltend, nie von hartem Tannin oder neuem Holz geprägt. Unter den Premiers nimmt Margaux mittlerweile die Stellung des femininsten, distinguiertesten Weines ein, der seit Anfang der 1980iger Jahre praktisch nie enttäuscht hat. Aber Paul Pontallier ruhte sich darauf nicht aus. 2009 begann Margaux damit, jede Parzelle einzeln zu vinifizieren, um die Qualität nochmal steigern zu können. 2015 wurde die Renovierung des Kellers abgeschlossen, Architekt war der berühmte Lord Norman Foster. Es war übrigens die erste komplette Modernisierung des Kellers seit seinem Bau im Jahr 1810. Insgesamt verfügt das Château über eine Fläche von 262 Hektar, 80 von ihnen sind Weinberge. Der Rebsortenspiegel beträgt 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 3% Petit Verdot und 2% Cabernet Franc. Margaux-Weine können hervorragend altern, die guten Jahrgänge schaffen problemlos 50 Jahre und mehr.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Margaux, 33460 Margaux, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Margaux, 33460 Margaux, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er in Kürze erhältlich
2018 0.750 l 12er in Kürze erhältlich
93-95 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Pavillon Blanc is made of 100% Sauvignon Blanc that was picked in August—there was no water stress on the vines at this stage. The wine has a pH of 3.1 and 13.5% alcohol. It leaps from the glass with exuberant green guava, fresh pineapple and apricot scents with hints of mandarin peel, honeysuckle and fresh ginger. The palate is medium-bodied, elegant and very fresh with wonderful, intense tropical layers, finishing very exotic."

18 WEINWISSER: "100?% Sauvignon Blanc. Helles Gelb. Duftige Pampelmuse und Zitronengras, dahinter Weingartenpfirsich und Limonenessenz. Am schlanken, saftigen Gaumen mit fein pfeffrigem Extrakt, frischer weisser Pfeffer. Im gebündelten Finale mit Mandarine und edler Mineralik."

95 DECANTER: "Easily one of the best whites that I have tried this year. It´s extremely juicy, showing white pear and stone fruits on the nose, with lovely grip and a slatey texture on the palate that suggests minerality, although it doesn´t quite have the mineral punch of 2017. It just gets and gets better and better in the glass - a delicious wine with the depth that you expect at this level. Harvest ran from 27 August to 31 September, yielding just 17hl/ha because of the mildew (the vines are 4km from the main estate and were worse affected). The ph is at 3.1, unchanged from last year, helped by the fact that they fraction the juice at Margaux, using just the first, freshest portion for their own wine and selling the rest in bulk."

97-98 JAMES SUCKLING: "A very powerful and dense white with loads of dried lemons and cooked peaches. Full-bodied with chewy phenolic tension and texture. Extremely long. Lasts for minutes. Layered!"

91-94 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Pavillon Blanc is rich and beautifully layered, with a striking interplay of aromas, flavors and textures. Citrus peel, white flowers and orchard fruit give the 2018 lovely resonance from start to finish. Harvest was about a week earlier than normal, which is to say between August 27-31, before dehydration in the field became an issue. The 2018 captures the natural radiance of the year while retaining terrific freshness as well. In a word: sublime."

94 JAMES SUCKLING: "Honeysuckle, green apple, orange rind and pomelo scents are available with no effort. The wine is sweet, bright, fresh and juicy, displaying a combination of yellow tropical fruits and citron on the palate and in the finish."

Pavillon Rouge - Margaux
Bereits im 12. Jahrhundert wurde Château Margaux erstmalig erwähnt. Erst im Jahre 1802 allerdings wurde das traumhafte Gebäude errichtet, das heute noch steht. Es ist vielleicht das beeindruckendste Château von ganz Bordeaux. Dabei ist die Lage völlig unspektakulär und für einen Ortsunkundigen fast nicht zu finden. Der Ruf von Margaux war aber nicht immer so spektakulär wie in heutiger Zeit. Besonders in den 1970er Jahren war es qualitativ arg gebeutelt. Erst mit dem Jahrgang 1978 setzte ein Wandel ein, der diesen Premier Cru in kurzer Zeit nicht nur an die Spitze der Appellation brachte, sondern auch in die Top-Riege des ganzen Bordelais. Verantwortlich hierfür war vor allem der sympathische Manager Paul Pontallier, der ohne Kompromisse auf Qualität setzte. Er verstarb im März 2016. Ich werde ihn vermissen, denn ein Empfang auf Chateau Margaux war mit ihm immer ein Ereignis, auf keinem anderen Premier-Cru-Weingut lief das so persönlich und herzlich ab. Besitzer von Chateau Margaux ist nach wie vor die Familie Mentzelopoulos, vormals Inhaber einer Supermarktkette. Die Weine sind immer sehr zurückhaltend, nie von hartem Tannin oder neuem Holz geprägt. Unter den Premiers nimmt Margaux mittlerweile die Stellung des femininsten, distinguiertesten Weines ein, der seit Anfang der 1980iger Jahre praktisch nie enttäuscht hat. Aber Paul Pontallier ruhte sich darauf nicht aus. 2009 begann Margaux damit, jede Parzelle einzeln zu vinifizieren, um die Qualität nochmal steigern zu können. 2015 wurde die Renovierung des Kellers abgeschlossen, Architekt war der berühmte Lord Norman Foster. Es war übrigens die erste komplette Modernisierung des Kellers seit seinem Bau im Jahr 1810. Insgesamt verfügt das Château über eine Fläche von 262 Hektar, 80 von ihnen sind Weinberge. Der Rebsortenspiegel beträgt 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 3% Petit Verdot und 2% Cabernet Franc. Margaux-Weine können hervorragend altern, die guten Jahrgänge schaffen problemlos 50 Jahre und mehr.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Margaux, 33460 Margaux, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Margaux, 33460 Margaux, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er in Kürze erhältlich
2018 0.750 l 12er in Kürze erhältlich
Sonderformate:
2018 0.375 l 12er in Kürze erhältlich
  2018 0.375 l 24er in Kürze erhältlich
2018 1.500 l 3er in Kürze erhältlich
  2018 1.500 l 6er in Kürze erhältlich
2018 3.000 l 1er in Kürze erhältlich
2018 6.000 l 1er in Kürze erhältlich
93-95 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Pavillon Rouge accounts for 30% of the crop this year. It is composed of 69% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 9% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc, with 14.5% alcohol. Deep garnet-purple in color, it sings of crushed black and red currants, warm black berries and plum pudding with touches of fungi, cedar chest, truffles and smoked meats plus a fragrant undercurrent of fallen leaves and potpourri. The palate is medium to full-bodied with a solid backbone of fine-grained tannins and loads of freshness supporting the vibrant red and black fruits, finishing long."

18+ WEINWISSER: "69?% Cabernet Sauvignon, 19?% Merlot, 9?% Petit Verdot, 3?% Cabernet Franc. Granat mit violettem Rand. Verhaltenes Waldbeerbouquet, dahinter Cassis und Veilchen sowie Lakritze. Am kräftigen Gaumen mit stützendem Tannin und reifem, fleischigem Extrakt. Im aromatischen, fein spröden Finale stützende Mineralik, etwas Graphit und getrocknete Wildkirschen. Kann noch zulegen."

92-94 WINE ENTHUSIAST: "While there is density to this wine, it still manages to show an elegant edge. Its freshness is impeccable, with bright acidity and the modicum of tannins offering support to fine berry flavors."

92 DECANTER: "Richly coloured, almost inky, this is seductive and full of flavour with raspberry and brambled fruits that have texture and density. For me, this is far more similar to the 2009 than the 2010. It´s an enjoyable Pavillon, all parts present and correct and well assembled, even if it´s a little less supple and fragrant than in some years. A subtle closing in on the finish gives you a clue to how tannic this really is (82IPT, high for this estate). 3% Cabernet Franc makes up the blend, with 13% press wine. 60% new oak ageing."

95-96 JAMES SUCKLING: "Fantastic depth of ripe fruit with currant and dark-berry aromas. Hints of citrus and dry earth. Full body and round, velvety tannins that are melted into the wine. Very intense and fruity."

91-94 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Pavillon Rouge is absolutely gorgeous. Pliant, rich and enveloping, Pavillon Rouge is unusually deep in this vintage. Dark red cherry, plum, spice, tobacco, licorice and rose petal are all given an extra kick of textural resonance in the 2018. Dehydration at the end of the growing season concentrated the fruit, a phenomenon that was mostly felt in younger vines and parcels on gravel soils rather than clay. Even with all of its obvious richness, the 2018 has striking aromatic intensity and brilliance to round things out. Pavillon Rouge accounts for 30% of the harvest and is a blend of 69% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 9% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc."

93 THE WINE CELLAR INSIDER: "Medium-bodied and elegantly styled, the wine is composed of ripe red berries, flowers and cherry pipe tobacco nuances. Silky, refined and lifted, there is more volume, density and tannins than usual here with a gorgeous purity to the fruit. This is going to need 3-4 years of aging before it is ready to drink. The wine was made from blending 69% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, and 9% Cabernet Franc. It is hard to believe this is a second wine, as it is better than any vintage of Margaux from the 60s and 70s and with some exceptions -- the 80s!"

93-95 JEB DUNNUCK: "Representing roughly 30% of the total production and a blend of 69% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, and the rest Petit Verdot and Cabernet Franc, the 2018 Château Margaux Pavillon Rouge is an incredibly elegant, juicy, and medium to full-bodied second wine that has fabulous purity in its cassis, violets, and floral aromas and flavors. It´s silky, vibrant, and has sweet tannins, and just glides over the palate. This beautiful wine is already hard to resist and will keep for 15+ years."


2018 Chateau Rocheyron
2018 Chateau Rocheyron
2018 Chateau Pavie Macquin
2018 Chateau Pavie Macquin
Chateau Clinet 2018
Chateau Clinet 2018
2018 Super Pauillac-Wert Chateau Batailley
2018 Super Pauillac-Wert Chateau Batailley
2018 Chateau Tour Saint Christoph
2018 Chateau Tour Saint Christoph
2018 Chateau Angelus
2018 Chateau Angelus
BORDEAUX SUBSKRIPTION 2018! ES GEHT LOS!
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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