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Chateau Belair-Monange - Saint Emilion
Bei Belair-Monange (Zweitwein Annonce de Belair-Monange) handelt es sich um das ehemalige Chateau Belair, das 2008 von Christian Moueix und seinem Sohn Edouard übernommen wurde. Seither sind die Qualitäten noch einmal gestiegen. Kein Wunder, liegt dieses Gut mit seinen Weinbergen und seinen in den Felsen geschlagenen Kellern doch direkt neben Chateau Ausone. Die Rebfläche beläuft sich auf rund 23 Hektar und ist zum Grossteil mit Merlot bestockt, lediglich rund 10 % mit Cabernet Franc, die Rebstöcke sind im Durchschnitt 25 Jahre alt. Die Geschichte von Chateau Belair Monange (Zweitwein Haut Roc Blanquant) ist bis in das 14. Jahrhundert zurück verfolgbar.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Belair-Monange, 54, quai du Priourat, BP 129, 33502 Libourne Cedex, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Belair-Monange, 54, quai du Priourat, BP 129, 33502 Libourne Cedex, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Belair-Monange 2020 0.750 l 6er 828,90 €
(184,20 €/l)
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Chateau Belair-Monange 2020 0.750 l 12er 1.650,00 €
(183,33 €/l)
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Sonderformate:
Chateau Belair-Monange 2020 1.500 l 3er 836,10 €
(185,80 €/l)
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  2020 1.500 l 6er 1.665,00 €
(185,00 €/l)
bestellen
Wow! Was für ein Wein, was für ein Weingut! Belair Monange ging aus Chateau Belair hervor, die Familie Moueix (Dominus, etc.) erwarb das Gut in zwei Schritten, final dann im Jahr 2008. Und seitdem weht hier der Wind für die umliegenden Kollegen von vorne. Die Familie Moueix macht nie viel Aufsehen um ihre Weine und Weingüter, sie lassen die Qualität sprechen, und die spricht eine deutliche Sprache, die Distribution erfolgt über das familieneigene Handelshaus, so sind die Strukturen einfach und die Ergebnisse ertragreich. Und was hier mit dem Jahrgang 2020 in den Kellern schlummert, ist sagenhaft. Ein völlig irrer Wein, der leider extrem limitiert verfügbar ist.

95-97 THE WINEADVOCATE: "The 2020 Belair Monange displays an opaque purple-black color, unfurling slowly to reveal a nose of blueberry preserves, stewed plums and Morello cherries, giving way to a fragrant undercurrent of Chinese five spice, incense and dried rose petals, plus hints of fallen leaves, Sichuan pepper and oolong tea. The medium to full-bodied palate delivers a fantastically plush texture with mouth-coating black and blue fruits and loads of exotic spice sparks, gently lifted by soft acidity, finishing long and fragrant."

96-98 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Einladende Nuancen von schwarzen Kirschen, reife Pflaumen, süße Tabakblätter, etwas Vanille, angenehmer Edelholztouch, kandierte Orangenzesten, schokoladige Nuancen. Saftig, sehr elegant, feine Kirschfrucht, seidige Tannine, gute Frische, heller Nougat im Abgang, bereits sehr gut entwickelt und harmonisch, zeigt große Länge, sicheres Reifepotenzial."

19 WEINWISSER: "Sattes Purpur mit opaker Mitte und zartem rubinrotem Rand. Dicht verwobenes Bouquet mit roter Kirsche, edle Fliedernote und Lakritze. Im zweiten Ansatz geröstete Himbeerkerne, dunkles Graphit und Holundergelee. Am sublimen Gaumen mit seidiger Textur, betörender Extraktfülle, engmaschigem Tanningerüst und perfekt balancierter Rasse. Im katapultartigen Finale zeigt dieses Juwel seine ganze Klasse und endet mit Schattenmorellen, Wacholder und zarter Adstringenz. Hier ist alles am richtigen Platz!"

95-97 WINE ENTHUSIAST: "95–97. Barrel Sample. This large Saint-Emilion estate is now on top form. Richly structured and with fine dark fruits, it is full of aromatic Cabernet Franc berry flavors along with some powerful tannins. Expect this wine to go far."

17,5 JANCIS ROBINSON: "Wisp of fruit and soil on the nose with a red-berry and chalky nuance. Beautifully textured, the plentiful tannins smooth and filigree fine. Poised, fresh and juicy as well, the finish long and palate-cleansing. Precisely executed, the terroir showing through. (JL)
Drink 2028 – 2045"

99 DECANTER: "The gunsmoke character is immediately evident on the nose, as is richly expressed damson and raspberry fruit. This is pared back and held back right now, elegant, showing a seductive edge without trying too hard. The texture is softly-brushed velvet, these tannins are front and centre but so fine and so precise that they don´t get in the way of the fruit. Salinity from the limestone is evident on the finish, bringing a moreish juiciness and you can scrape your tongue against the pumice stone texture. Austere in all the right ways, with just the most incredible depth and layers. I love it. Drinking Window 2027 - 2050"

97-98 JAMES SUCKLING: "It’s full-bodied, showing loads of violets, blackberries and blueberries with salt and white-pepper character. Minerally. It’s very fine-grained with a fascinating finish. Intense and long. 98% merlot and 2% cabernet franc."

95-97 ANTONIO GALLONI: "The 2020 Bélair-Monange is exceptional. A bold, dramatic wine, the 2020 hits all the senses with layers of intense dark fruit, chocolate, cake, spice, leather and espresso. In some vintages, I have felt Bélair-Monange to be perhaps just a bit pushed in terms of ripeness. The 2020 has plenty of richness, but also more than enough energy to provide balance. Clean, mineral underpinnings extend the persistent finish beautifully. I expect the 2020 will reward readers with several decades of thrilling drinking."

95-97 NEAL MARTIN: "The 2020 Bélair-Monange continues its impressive run of form under the JP Moueix family, having rapidly ascended to the highest rank within the Saint-Émilion appellation. This latest release is another stunning articulation of its propitious terroir, which lies adjacent to Ausone. You could lose yourself in the kaleidoscope of aromas: black cherries, Dorset plum, crushed stone, violet and background pencil box, beautifully defined and growing in intensity. The palate is medium-bodied with ripe tannins and quite firm (maybe a tad more than I anticipated), displaying fine grip. This is a strict yet utterly compelling Bélair-Monange with wonderful salinity coming through toward the finish. There is a lot of substance to this wine and it is perhaps less immediate than other recent vintages, indicating that it may require long-term cellaring. Outstanding."

98-100 THE WINE CELLAR INSIDER: "Full-bodied, concentrated, rich and velvety, the wine promptly provides layer after layer of flawlessly ripe, black and dark red pit fruits, crushed rocks, licorice, espresso, smoke and flowers. Long, deep, rich, concentrated and focused, the wine finishes with a majestic combination of minerals, black plums, black cherries, dark cocoa, velvet-laced tannins and spice. The stony finish sticks with you for close to 60 seconds. Give this at least a decade before pulling a cork and enjoy it over the next 3 decades with little effort."

96-98+ JEB DUNNUCK: "A quintessential Saint-Emilion, the 2020 Château Belair-Monange reveals a dense purple/plum color as well as classic Saint-Emilion minerality that covers lots of ripe black fruits, graphite, tobacco, and violet aromas and flavors. Rich, medium to full-bodied, and concentrated, you could almost eat it with a fork and yet it still stays light on its feet, has building, polished tannins, and a great finish. It´s a brilliant wine in the making."


+++ 16,90 Euro +++ -94 Punkte +++ Jahrgang 2020
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Graf Neippergs Hauswein
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Ein Traum 2020er zu lediglich 39,90 Euro
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2020 Duclot Kollektion
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97 Punkte Pomerol zum Spottpreis
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6 Bewertungen 98 Punkte oder höher!
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Bis 97 Punkte bewerteter 2020er - 32,50 Euro!
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2020 Chateau Figeac
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2020 Chateau Montrose
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2020 Leoville Las Cases
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19,5 WEINWISSER: 'Ganz klar: KAUFEN!'
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'echt krass'
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Ein super 2020 Pauillac-Wert zu 38,90 Euro
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Chateau Cheval Blanc 2020
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Unger Weine im WIRED Magazine
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Bordeaux Jahrgang 2020
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Das Weinjournal #1
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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