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Chateau Carbonnieux - Pessac Leognan
Carbonnieux (Weisswein Carbonnieux Blanc, Zweitwein Tour Leognan and La Croix de Carbonnieux) ist eines der ältesten Chateaux im ganzen Bordelais. Seit dem 13. Jahrhundert ist es ohne Unterbrechung bewohnt und bewirtschaftet. Die ersten Eigentümer waren Benediktinermönche, äußerst fähige Winzer. Sie erlangten schon damals mit ihren Rot- und Weißweinen internationale Bekanntheit, sogar bis an den Palast des Sultans von Konstantinopel drang ihr Ruf. Ihre sehr hellen Weißweine führten sie am Hof als "Mineralwasser von Carbonnieux" ein und umgingen so das islamische Alkoholverbot. Im Jahr 1956 übernahm die Familie Perrin das Gut mit seinen 92 Hektar Rebfläche. Seitdem hat immer ein Sohn die Geschäfte vom Vater übernommen. Die Cuvée beim Rotwein besteht aus 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet Franc, die fehlenden 3% teilen sich Petit Verdot und Carmenère. 15 bis 18 Monate lagert der Wein in Barriques, 35 bis 40% werden jedes Jahr erneuert. Der Weißwein ist zu 65% aus Sauvignon Blanc und 35% aus Sémillon gekeltert. Er lagert 10 Monate im Holzfass, bevor er in die Flasche kommt. Jahr für Jahr wird jedes dritte Barrique erneuert.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Carbonnieux, Chemin Peyssardet, 33850 Léognan, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Carbonnieux, Chemin Peyssardet, 33850 Léognan, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er 178,80 €
(39,73 €/l)
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2019 0.750 l 12er 349,80 €
(38,87 €/l)
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91-93 THE WINEADVOCATE: "Composed of 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot, the 2019 Carbonnieux was harvested from the 18th of September to the 10th of October. Yields were 45 hectoliters per hectare this year. The alcohol came in at 14.5% with a pH of 3.69. It is being aged in French oak barrels, 40% new, for an anticipated 12-15 months. Deep garnet-purple in color, it prances out of the glass with invigorating scents of fresh redcurrants, black cherries and cassis with touches of bay leaves, pencil shavings and cloves. Medium to full-bodied, the palate has impressive vivacity with loads of crunchy black fruits and a refreshing line, framed by grainy tannins, finishing with a minty lift."

93 FALSTAFF: "Dunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Attraktive Edelholznuancen, schwarze Kirschen, ein Hauch von Nougat. Stoffig, reife, süße Kirschen, reife, tragende Tannine, mineralisch, extraktsüßer Nachhall, gute Länge, gutes Entwicklungspotenzial."

17,5 WEINWISSER: "60?% Cabernet Sauvignon, 30?% Merlot, 5?% Cabernet Franc, 5?% Petit Verdot. Sattes Purpur mit lila Rand. Komplexes Bouquet mit einem Korb schwarzer Johannisbeeren, dahinter Lakritze und Heidelbeerdrops. Am molligen Gaumen mit seidiger Textur und eleganter Struktur, fein sandiges Extrakt und mittlerer Körper. Im gebündelten Finale mit schwarzbeerigen Konturen, tiefgründiger Mineralik und dynamischer Rasse – Top-Leistung dieses Jahr von Eric Perrin!"

92 DECANTER: "Strong black pepper, cloves, saffron and smoked cedar notes, adding up to spicy fruit and oak influence. A little overpowering on the attack but it settles down and this has excellent personality and hold. Good stuff. 5% Cabernet Franc completes the blend. A yield of 45hl/ha."

93-94 JAMES SUCKLING: " I am impressed. Blue-fruit and blackberry character with crushed stone and cement. Dried lavender, too. It’s full and chewy with polished tannins. Really focused. One of the best I have had from here."

92-94 ANTONIO GALLONI: " The 2019 Carbonnieux was picked 18 September to 10 October at 45hl/ha, matured in 40% new oak. It has an expressive bouquet with lively blackberry, bilberry and brown spices, all well defined and "natural". The palate is silky smooth on the entry with plush black fruit laced with black pepper and allspice, a touch of clove towards the seductive finish. This is a more sensual Carbonnieux than I am accustomed to. Maybe I hope it will develop more grip, but it certainly will appeal to those seeking a plush Pessac-Léognan. I wonder about its longevity vis-a-vis its peers. Tasted three times, later samples showing a little more charm and flesh." - Neal Martin

90-92 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Carbonnieux is dark, fleshy and inviting. Blueberry jam, gravel, spice, menthol and lavender infuse the 2019 with striking depth. Savory, earthy and mineral notes add layers of nuance to a core of inky dark fruit in this super-expressive, juicy Pessac-Léognan. The 2019 is promising, that much is clear. The oak needs to integrate. Then again, this is a barrel sample shipped from Bordeaux to New York, so we will see. There is real depth and quite a bit of potential."

18 VINUM: "Diskrete Nase, ausbaugeprägt; von besonderer Rasse schon im Auftakt, dichte Entwicklung, erstklassiges Tannin, Spannkraft, Saftigkeit und Länge; durch und durch erfreulich, besitzt Eleganz und umwerfende Fruchtigkeit."

90-92 THE WINE CELLAR INSIDER: "Already soft and silky, and showing good freshness to the sweet red fruits. The wine is medium-bodied with nice length and a good persistency of flavor. You can drink this young or age it for more aromatic complexity."

91-93 JEB DUNNUCK: "The red 2019 Château Carbonnieux also showed nicely, with a deep plum/purple color as well as outstanding notes of red and black fruits, chocolate, tobacco, and damp earth. Rich, medium to full-bodied, and textured, it has loads of potential and is well worth checking out."


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