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Chateau Clerc Milon Rothschild - Pauillac
Die Weinberge von Clerc Milon grenzen an die von Mouton und Lafite, dementsprechend herausragend ist das Terroir. Es kann sich glücklich schätzen, wer solche Nachbarn hat! 1970 übernahm Baron Philippe de Rothschild Chateau Clerc Milon, das sich damals in keinem guten Zustand befand. In den folgenden Jahren wurden die Weinberge auf Clerc Milon Rothschild bereinigt und neu strukturiert. Der Bau eines neuen Gärkellers im Jahr 2007 und der Kauf modernster technischer Anlagen waren das Ende der Renovierungsarbeiten. Wir empfehlen aber bereits die Weine von Clerc Milon ab dem Jahrgang 1985, denn damals erfuhren sie einen deutlichen Qualitätssprung. Die Weine sind vielleicht etwas „kalifornischer“ geworden, mehr neues Holz wird eingesetzt, der Lesezeitpunkt mehr in Bezug auf physiologische Reife gewählt. Der zu 70% aus Cabernet Sauvignon bestehenden Cuvée (20% Merlot, 10% Cabernet Franc) allerdings steht das sehr gut. Trotzdem benötigt auch ein Clerc Milon etwas Reife, in jungen Jahren zeigen diese Weine nicht ihren ganzen Charme, ihre komplexe dichte Fruchtfülle. Das Etikett der beiden tanzenden Clowns stammt übrigens von einem deutschen Goldschmied, der dieses Schmuckstück im 16. Jahrhundert entwarf und das im Museum von Mouton Rothschild zu bewundern ist.

So einen Wein haben wir unter diesem Etikett noch nie zuvor getrunken. Was der höchst sympathische Direktor Jean-Emmanuel Donjoy in den Jahren seines Wirkens auf diesem Gut an Qualitätsschub bewirkte, ist beeindruckend. Kein Wunder, dass er mit dem kommenden Jahr zum großen Bruder Mouton Rothschild berufen wurde. Insofern kann sein Abschiedsgeschenk für Clerc Milon nicht besser sein. Für uns war es mit Abstand der allerbeste Clerc Milon, den wir je auf einer Primeurprobe getrunken haben, Sie lesen richtig, nicht verkostet.

93-95 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Clerc Milon is composed of 60% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 9% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot and 1% Carménère. Grapes were harvested a bit later here than at Mouton, from September 17 to October 10. Deep garnet-purple colored, it leaps from the glass with bold scents of warm cassis, blackberry compote and dark chocolate with hints of Morello cherries, baking spices and dried roses plus a waft of underbrush. It has a wonderfully rich, confidently sensuous palate with plenty of spicy layers and a velvety texture, finishing long and perfumed. This should age incredibly."

95 FALSTAFF: "Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart floral unterlegte Nuancen von Herzkirschen, ein Hauch von Orangenzesten, attraktives Bukett. Saftig, extraktsüße, reife Kirschen, rund, harmonische Tannine, verfügt über gute Länge, süßer Nachhall, gutes Reifepotenzial."

19 WEINWISSER: "60?% Cabernet Sauvignon, 27?% Merlot, 9?% Cabernet Franc, 3?% Petit Verdot, 1% Carmenére. Sattes dunkles Purpurgranat mit lila Rand. Reifes Brombeerbouquet, Lakritze und Veilchen. Im zweiten Ansatz viel Cassis und Korinthen. Am rahmigen Gaumen mit opulentem Körper und herrlich süssem Extrakt. Im gebündelten, nachhaltigen Finale eine Explosion eines blauen Beerencocktails, schwarze Johannisbeerdrops und Schokopralinen. Grossartige Leistung, auf dem gleichen Niveau wie der phänomenale 2009er!"

93-96 WINESPECTATOR: "This is well-built, with a sleek and persistent structure carrying energetic cassis, damson plum, violet and iron notes. Offers a long, pure, almost chiseled finish. A strong showing.—J.M."

93-95 WINE ENTHUSIAST: "This spicy wine has an undertone of oak that adds to the richness. While there is a dense blackberry flavor, the bright acidity shines through to lighten it up. It´s a fine wine with plenty of aging potential."

96 DECANTER: "The progression of this property continues to be evident in the glass with a beautiful classicism, full of life and layers comprising dark spice and touches of black pepper against blueberry and cool fruits, pumped up by black chocolate and liquorice. It’s confident and clearly has a fierce quality to the tannins giving a long life ahead of it. The harvest started on September 17, one week later than Mouton because of its cooler terroir, with the blend completed by 3% Petit Verdot and 1% Carmanère. This is the last vintage with Jean-Emmanuel Donjoy at the helm as he’s making his way over to Mouton-Rothschild to work alongside Philippe Dhalluin. A tough gig to turn down of course, but I will miss the work he has done here and look forward to seeing what his successor will add."

95-96 JAMES SUCKLING: "Very generous and dense with layers of gorgeous blackberries and blueberries. Full-bodied and so layered with fantastic tannin backbone at the same time."

91-93 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Clerc Milon is laced with generous dark fruit, chocolate, licorice and gravel, all of which give the wine its distinct aromatic inflections. Powerful and tannic, the 2018 is going to need at least a few years to come into its own, but it is quite promising. The Cabernet Sauvignon is particularly expressive at this stage. Clerc Milon is 60% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 9% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot and 1% Carmenère."

17.5 VINUM:"Besitzt aromatische Komplexität, Mineralität und grosse Rasse, langes, unglaublich fruchtiges Finale, erstklassiges, knackiges Tannin: superb, abgefüllt 18 Punkte wert!"

94-96 THE WINE CELLAR INSIDER: "A beautiful dark, inky cranberry color with purple edges, the wine is silky and deep with licorice, crushed rock, flowers and perfectly ripe crème de cassis. The wine is supple, structured and fresh, representing the sophisticated, refined side of Pauillac. The wine was made from a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 9% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot and 1% old vine Carmenere, reaching 14.15% alcohol. The harvest took place September 17 to October 10. 60% of the harvest was placed into the Grand Vin. There is so much going on with the 2018, you will want to age this wine for at least 8 years before popping a cork. Clearly, this is the best vintage ever produced at Clerc Milon!"

92-94 JEB DUNNUCK: "Beautiful, with a thrilling freshness and purity, especially in its tannins, the 2018 Château Clerc Milon is full-bodied, concentrated, and layered on the palate, with ample fruit and texture paired with terrific overall balance. Loaded with dark, smoky red and black fruits, graphite, cedar, and tobacco, it´s an elegant yet powerful wine. The blend is 60% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 9% Cabernet Franc, and the rest Petit Verdot and Carménère, all aged in 50% new oak."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Clerc Milon Rothschild 2018 0.750 l 6er 504,90 € bestellen
(112,20 €/l)
Chateau Clerc Milon Rothschild 2018 0.750 l 12er 1.002,00 € bestellen
(111,33 €/l)

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BORDEAUX SUBSKRIPTION 2018! ES GEHT LOS!
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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