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Chateau Clerc Milon Rothschild - Pauillac
Die Weinberge von Clerc Milon (Zweitwein Pastourelle de Clerc Milon) grenzen an die von Mouton und Lafite. Dementsprechend herausragend ist das Terroir von Clerc Milon. Es kann sich jeder glücklich schätzen, der solche Nachbarn hat! 1970 übernahm Baron Philippe de Rothschild Chateau Clerc Milon, das sich damals in keinem guten Zustand befand. In den folgenden Jahren wurden die Weinberge auf Clerc Milon Rothschild bereinigt und neu strukturiert. Der Bau eines neuen Gärkellers im Jahr 2007 und der Kauf modernster technischer Anlagen waren das Ende der Renovierungsarbeiten. Wir empfehlen aber bereits die Weine von Clerc Milon ab dem Jahrgang 1985, denn damals erfuhren sie einen deutlichen Qualitätssprung. Die Weine sind vielleicht etwas „kalifornischer“ geworden, mehr neues Holz wird eingesetzt, der Lesezeitpunkt mehr in Bezug auf physiologische Reife gewählt. Der zu 70% aus Cabernet Sauvignon bestehenden Cuvée (20% Merlot, 10% Cabernet Franc) allerdings steht das sehr gut. Trotzdem benötigt auch ein Clerc Milon etwas Reife, in jungen Jahren zeigen diese Weine nicht ihren ganzen Charme, ihre komplexe dichte Fruchtfülle. Das Etikett der beiden tanzenden Clowns stammt übrigens von einem deutschen Goldschmied, der dieses Schmuckstück im 16. Jahrhundert entwarf und das im Museum von Mouton Rothschild zu bewundern ist.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Clerc Milon Rothschild, Rue du Calvaire, 33250 Pauillac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Clerc Milon Rothschild, Rue du Calvaire, 33250 Pauillac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er 395,76 €
(87,95 €/l)
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2019 0.750 l 12er 783,72 €
(87,08 €/l)
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Sonderformate:
2019 0.375 l 12er 409,80 €
(91,07 €/l)
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  2019 0.375 l 24er 805,20 €
(89,47 €/l)
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2019 1.500 l 3er 402,96 €
(89,55 €/l)
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  2019 1.500 l 6er 798,72 €
(88,75 €/l)
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2019 3.000 l 1er 301,24 €
(100,41 €/l)
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2019 6.000 l 1er 577,48 €
(96,25 €/l)
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2019 12.000 l 1er 1.179,96 €
(98,33 €/l)
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2019 18.000 l 1er 1.787,44 €
(99,30 €/l)
bestellen
Aus dem Hause Mouton Rothschild, bereits am Etikett unschwer erkennbar. Der Inhalt, ebenso unschwer erkennbar, ist vom Allerfeinsten. Jean Emmanuel Danjoy hat diesem gut über die vergangenen Jahre zu Glanz verholfen, mit dem 19er, seinem letzten Jahrgang hat er ein absolutes Meisterstück abgeliefert, Gratulation. Im vergangenen Jahr waren wir hier übrigens bei 83,50 Euro, dieses Jahr 65,31 Euro. Ein super Clerc Milon!

92-94+ THE WINEADVOCATE: "The blend this year is 72% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, harvested from the 19th of September to the 9th of October. Deep garnet-purple colored, the 2019 Clerc Milon starts out a little closed and broody, offering notes of tar, chargrill, tapenade and Marmite toast over an emerging core of stewed plums, black cherries and kirsch with a touch of garrigue. The medium-bodied palate delivers loads of freshness with crunchy black fruits and a lively line, backed up by grainy tannins, finishing long and savory."

95 FALSTAFF: "Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Frische schwarze Frucht nach Lakritze und Cassis, feine Brombeerkonfit unterlegt, feine Nuancen von kandierten Orangenzesten. Saftig, extraktsüß, Noten von Kirschen, frische Struktur, feine Tannine, salzige Mineralität im Abgang, sehr balanciert, zeigt gute Länge und Reifepotenzial, ein Hauch von Nougat im Nachhall."

18 WEINWISSER: "72?% Cabernet Sauvignon (mehr Cabernet Sauvignon als letztes Jahr), 22?% Merlot, 4?% Cabernet Franc, 2?% Petit Verdot. Undurchsichtiges Purpur mit schwarzer Mitte. Verführerisches Bouquet mit frisch gepflückten Brombeeren, dahinter edle Cassiswürze und Schokopastillen. Am saftigen Gaumen mit samtiger Textur und nerviger Rasse, engmaschiges Tanningerüst, sehniger Körper. Im aromatischen Finale schwarzbeerige Konturen, Pflaumenhaut und Graphitspuren, endet in einem langen Crescendo mit zarter Adstringenz. Hat ganz bewusst einen klassischen Weg eingeschlagen. Für Gutsdirektor Philippe Dhalluin: "complex and more sophistacted.""

94-96 WINE ENTHUSIAST: "Dense and rich, with a high proportion of Cabernet Sauvignon, this is another great vintage from the estate. Its black fruits ooze concentration alongside firm tannins that promise a potential for long aging. The aftertaste has opulent black currant richness."

17+ JANCIS ROBINSON: "Dense, reserved, even broody. Broader across the palate but with real length and drive. Good fruit weight. Firm but very fine tannins. Chalky freshness through and through. Almost but not quite on the right bank. (JL)"

95 DECANTER: "The wine has the highest levels of Cabernet Sauvignon since the 1980s, and even on the nose you can feel its impact in terms of the depth of tight black fruit. Extremely good quality with fine tannins that build, build, build over the palate, and grip on, forcing you to slow down and pay attention. Beautiful spice with menthol, slate, pencil lead, blackberry and blackcurrant. An exciting wine with real energy and forward motion, helped to withstand the summer heat by its position by the river, and the fact that the average age of the vines at Clerc Milon is almost 50 years. 2% Petit Verdot completes the blend. Jean Emmanuel Danjoy´s last outing doing the full vintage at Clerc Milon before he heads over to Mouton as technical director."

94-95 JAMES SUCKLING: "A very tight, precise red with super fine tannins that are tight and focused. Medium-to full-bodied with linear tannins and a bright, vivid finish. It’s leaner and refined. Precise and driven. This is a very cabernet sauvignon-driven Clerc with 72% cabernet sauvignon."

91-93 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Clerc Milon contains a higher percentage of Cabernet Sauvignon (72%) as more of their sélection massale comes "on line". It is quite intense on the nose, a mixture of red and black fruit, sous-bois and traces of tobacco. There is a fullness to the aromatics that I appreciate, hints of brown spice emerging with time. The palate is medium-bodied with fine tannins. This is not a bold, structured Clerc Milon. This feels elegant and refined, gently building to a lightly spiced finish with judicious cracked black pepper and clove notes. Understated and classy. Tasted twice with consistent notes." - Neal Martin

91-93 ANTONIO GALLONI: "Clerc Milon is especially fine in 2019. Dark and mysterious in the glass, with superb resonance, the 2019 reveals myriad dimensions of its personality with a bit of aeration. The 72% Cabernet Sauvignon, the highest since 1986, very much comes through in the wine´s flavor profile and structural feel. Sage, mint, lavender, licorice and spice add complexity to the dark fruit in a Pauillac that delivers the goods."

93-95 THE WINE CELLAR INSIDER: "Flowers, chocolate, tobacco, blackberry and cassis are just some of the nuances you experience before reaching the silky, polished, refined core of fruit on the palate and in the finish. The wine blends 72% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot and a mix of Petit Verdot and Cabernet Franc. It is interesting to note that 1986 was the last time Clerc Milon had this much Cabernet in the blend."

93-95 JEB DUNNUCK: "The top wine, the 2019 Château Clerc Milon is based on 72% Cabernet Sauvignon and the rest Merlot, Cabernet Franc, and Petit Verdot. More intensity and dark fruit emerge from the glass, and it has an elegant, medium to full-bodied style as well as classy Pauillac spice, cedar pencil, tobacco, and assorted darker fruits. It reminds me of the 2014 with its more elegant, charming style."


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