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Chateau Margaux
Chateau Pichon Longueville Baron
Chateau La Mission Haut Brion
Chateau Branaire Ducru
Chateau Dauzac - Margaux
Alles begann mit ein paar weinbauerfahrenen Benediktinermönchen. Die merkten vor 500 Jahren, dass die tiefen Kiesböden von Margaux sich bestens für den Anbau von Wein eignen. Es war ein hartes Stück Arbeit, auf diesem kargen Untergrund Weinberge anzulegen. Aber schon bald waren die Weine aus Margaux weit über die Grenzen Frankreichs hinaus berühmt und geschätzt – so auch die von Château Dauzac, das 1855 zum fünften Grand Cru Classé gekürt wurde. 30 Jahre später, im Jahr 1885 wurde auf dem Weingut etwas erfunden, das den Weinbau revolutionierte und bis heute im Einsatz ist: die Bordelaiser Brühe. Das ist ein Pflanzenschutzmittel auf der Basis von Kupfersulfat und ein wirksames Mittel gegen Pilzkrankheiten, hauptsächlich den Falschen Mehltau. Im so genannten naturnahen Weinbau ist sein Einsatz erlaubt, nicht aber im ökologischen. Zurück zu Château Dauzac: 1988 kaufte die Versicherungsgesellschaft MAIF das Gut, heute untersteht es der Leitung von Christine Lurtonde Caix. Sie legt Wert auf penibelstes Arbeiten, sowohl im Weinberg als auch im Keller, und das merkt man den Weinen an. Die Cuvée besteht zu 63% aus Cabernet Sauvignon und 37% aus Merlot. Je nach Jahrgang liegt der Wein 16 bis 18 Monate in Barriques von denen – ebenfalls je nach Jahrgang - 60% bis 70% neu sind

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Dauzac, 1 Avenue Georges Johnston, 33460 Labarde, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Dauzac, 1 Avenue Georges Johnston, 33460 Labarde, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Dauzac 2020 0.750 l 6er 249,30 €
(55,40 €/l)
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Chateau Dauzac 2020 0.750 l 12er 490,80 €
(54,53 €/l)
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Sonderformate:
Chateau Dauzac 2020 1.500 l 3er 256,50 €
(57,00 €/l)
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  2020 1.500 l 6er 505,80 €
(56,20 €/l)
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Chateau Dauzac 2020 3.000 l 1er 203,60 €
(67,87 €/l)
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Chateau Dauzac 2020 6.000 l 1er 382,20 €
(63,70 €/l)
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90-92 THE WINEADVOCATE: "The 2020 Dauzac is a blend of 72% Cabernet Sauvignon and 28% Merlot, aging in French oak barriques, 66% new. The alcohol is 14%. Deep purple-black colored, it sashays out of the glass with lively, carefree scents of kirsch, black raspberries and blackcurrant pastilles with hints of dried Provence herbs, graphite and damp soil, plus a waft of tobacco. The medium-bodied palate maintains a bright crunchiness to the fruit with just enough acidity and well-managed, approachable tannins, finishing with an earthy lift."

92-94 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Reife Pflaumen, schwarze Kirschen, ein Hauch von Nougat, feine Edelholznoten, einladendes Bukett. Saftig, süße Herzkirschfrucht, angenehme Fruchtsüße, frisch strukturiert, reife Tannine, zarte Röstaromen, elegant und anhaftend, feiner Karamelltouch im Nachhall, bestätigt seine gute Form der letzten beiden Jahre."

17 WEINWISSER: "72 % Cabernet Sauvignon, 28 % Merlot. Sattes Purpur, opake Mitte, lila Rand. Verhaltener Beginn mit Amarena und edler Cassiswürze, dahinter Holundergelee und Tabakblatt. Am dichten Gaumen mit weicher Textur, reifem Extrakt, engmaschigem Tanningerüst und muskulösem Körper. Im gebündelten Finale schwarzbeerige Konturen, dunkles Graphit und fein mürbe Adstringenz, kann noch zulegen."

93-95 WINE ENTHUSIAST: "93–95. Barrel Sample. The southernmost of the Margaux vineyards has produced a bold, black fruit and structured wine. The potential of this ripe, juicy wine is there in the tannins, the vivid black currant fruits and the wine´s developing opulence."

16++ JANCIS ROBINSON: "Full bottle 1,592 g and noticeably heavier than most. Cask sample with ´best before´ date of end of April. Informative back label. Blend assembled December 2020. 72% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot. 60% new oak. Vine age 35–40 years. Black core with purplish rim. Rich, dark cassis and damson fruit overlaid with oak sweetness. Quite open on the nose. On the palate, the oak is more obvious, a little charry. Harmonious in its dark density. Long, cool, toasty finish. One for the long term."

93 DECANTER: "An attractive welcoming nose, plenty of bright perky fruits with floral peony and rose aromatics. Still clear austerity in the tannins but wrapped up with balance, classicism and elegance. Feel some bounce through the tannins here, with the emphasis on a cool blue rather than ripe black side of the fruit. Drinking Window 2027 - 2044"

94-95 JAMES SUCKLING: "A full-bodied red with ripe-berry, chocolate and walnut character. Soft, integrated tannins and a flavorful finish. I like the way that the tannins fold beautifully into the wine, so that you hardly sense them."

92-94 NEIL MARTIN: "The 2020 Dauzac has a harmonious black cherry, boysenberry and cedar bouquet, touches of iodine and violets emerging with aeration; this nose has a lot of panache. The palate is medium-bodied and quit dense, offering supple tannins, a fine bead of acidity and superb mineralité and breeding on the finish, which is almost pixelated in style. This is an outstanding Margaux from the Dauzac team, one that punches above its weight."

92-94 THE WINE CELLAR INSIDER: "Dark in color, the wine is filled with flowers, blackberries, smoke, violets, licorice and earthy aromas. Lush, elegant, polished, sweet fruit fills your palate and leaves you with hints of bitter cocoa and supple textured, dark cherries in the finish."

91-93 JEB DUNNUCK: "Lots of earthy red and black fruits, cedarwood, flowers, and chocolaty oak define the nose of the 2020 Château Dauzac. Medium to full-bodied on the palate, it has ripe, polished tannins, plenty of mid-palate depth, and a beautiful texture. This is a quintessential, elegant, already complex Margaux that should drink nicely right out of the gate yet evolve for 15+ years."


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