Wir wurden im Jahr 2015 durch einen Freund und Negociant in Bordeaux auf das St. Emilion Grand Cru Gut CHATEAU FONPLEGADE aufmerksam.
Ein anschließender Termin und Besuch beeindruckte uns derart, dass wir uns hier umgehend massiv engagierten, unabhängig von der famosen Käseplatte, die wir serviert bekamen. Das Gut wurde im Jahr 2004 vom Ehepaar Denise und Stephen Adams tatsächlich von der Familie Moueix gekauft, heutzutage wäre dies komplett undenkbar. Auch der damalige Kaufpreis von 30 Mio. Euro erscheint heutzutage nahezu lächerlich. Das Ehepaar steckte in den Folgejahren Unsummen in den 2015 abgeschlossenen Umbau der Keller, Gebäude und Weinberge dieses sensationell gelegenen Chateaus. Bereits die Nachbarn beeindrucken: Chateau Ausone, Chateau Belair Monange, Chateau Berliquet (jetzt zu Chateau Canon gehörend), um nur einige zu nennen. Die Lage per se aber ist wirklich beeindruckend. Über dem Talboden an den nach Süden orientierten Hängen des Plateaus liegen die Weinberge.
Und das Chateau macht bereits dem Namen „Chateau“ alle Ehre. Ein aristokratischer Bau, der auf Ruinen aus der Römerzeit basiert, CHATEAU FONPLEGADE ist somit eines der ältesten Weingüter in Bordeaux.
Der erste zu 100% biodynamisch vinifizierte Jahrgang dieses Gutes. Fonplegade ist ein beeindruckend schönes Anwesen, dass uns vor Jahren einmal die mit Abstand beste Käseplatte servierte. Nicht nur deshalb lieben wir dieses Chateau. Die Weine sind irre gut und kosten noch immer einen Bruchteil dessen, was sie wert sind.
93-95 THE WINEADVOCATE: "Deep garnet-purple colored, the 2019 Fonplegade charges out of the gate with bold scents of crushed black cherries, mulberries, blueberry pie and violets with hints of dark chocolate, black olives and cast-iron pan with a waft of woodsmoke. Medium to full-bodied, the palate has a solid structure of firm, finely grained tannins and tons of freshness supporting the densely packed, muscular black fruits, finishing long and energetic."
18 WEINWISSER: "Purpur mit schwarzer Mitte. Frisch eingekochte Pflaumen in der duftigen Nase, dahinter Fliedernoten und Preiselbeermus. Am kräftigen Gaumen mit engmaschigem Tanningerüst, stützender Rasse und fein sandigem Extrakt. Im gebündelten Finale mit schwarzbeerigen Konturen, Wacholder und mineralischer Würze, endet mit zarter Adstringenz. Wirklich sehr gut gelungen dieses Jahr!"
91-93 WINE ENTHUSIAST: "This wine revels in the freshness of this vintage with its fruity aromas and initial juiciness. Made from 94% Merlot, the firm tannins and a more jammy character come through on the midpalate. The wine is ready for medium-term aging."
92-93 JAMES SUCKLING: "Plenty of juicy, ripe fruit with plums and hints of chocolate. Medium to full body and round tannins. Tight and focused. Such richness and balance."
92-94 ANTONIO GALLONI: "My sample of 2019 Fonplégade came direct from the property. There is a lot going on aromatically with high-toned black cherries intermingling with incense, kirsch and desiccated orange peel aromas. Fortunately it manages to maintain both focus and delineation. The palate is medium-bodied with supple tannins that lend this Saint-Émilion a corpulence that belies the structure that becomes tangible on the light grippy, quite spicy finish. This is a very well crafted Fonplégade, less ostentatious than previous vintages and all the better for it." - Neal Martin
94-96 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Fonplegade is fabulous. Rich, deep and expansive on the palate, the 2019 possesses tremendous depth and resonance in every dimension. Inky dark fruit, chocolate, licorice, spice, new leather and dried flowers all build in a sumptuous, ripe, dense wine. The 2019 is exotically rich, yet not at all overdone. In 2019 Fonplegade is a real standout. This estate, owned by Denise and Stephen Adams, and now farmed biodynamically, is very clearly on the rise."
93-95 THE WINE CELLAR INSIDER: "Black raspberries, plums, flowers, smoke, crushed rocks, vanilla and stones open the nose. On the palate, you find silky tannins, sweet red, polished, soft, ripe fruits that express purity over power. Medium-bodied and finesse in style, give this 6-8 years in the cellar before opening a bottle to allow for more nuances to develop. The wine was made from a blend of 90% Merlot and 10% Cabernet Franc and reached 14.5% alcohol. The harvest took place September 20 to October 5."
93-95 JEB DUNNUCK: "The 2019 Château Fonplegade showed brilliantly and I suspect will be one of the top vintages from this estate. Gorgeous black raspberry, spiced cherries, dried herbs, chocolate, and a touch of flowers all define the bouquet, followed by a full-bodied red with an elegant, seamless texture, silky tannins, and a great finish. It´s going to benefit from 3-5 years of bottle age and drink beautifully for 10-15 years. Tasted twice."
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