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Chateau Giscours - Margaux
Giscours gehört zu den Besitztümern von Eric Albada Jelgersma. Neben Chateau Giscours zählt zu den Besitztümern der Familie übrigens auch das renommierte Château du Tertre. Wer - wie im Falle von Chateau Giscours - rund 300 Hektar sein Eigen nennt, der kann sich schon mal eine kleine Verrücktheit erlauben: Um das Mikroklima auf Giscours für die rund 80 Hektar Weinreben zu verbessern, wurde ein acht Hektar großen See angelegt. Als Manager arbeitet auf Giscours und du Tertre Alexander van Beek, der mit Veronique Sanders von Chateau Haut Bailly verheiratet ist. Die Cuvée von Giscours besteht zu 55% aus Cabernet Sauvignon, 35% Merlot und 10% Cabernet Franc und Petit Verdot. Van Beek hat viel für die Qualität von Giscours getan, seit Jahren kennen die Qualitäten nur eine Richtung: aufwärts.

Der Manager des Gutes und Ehemann von Veronique Sanders von Chateau Haut Bailly in einem Telefonat mit uns: „ Michael, this is the best Giscours I made in my career.“ Dem ist eigentlich nichts hinzuzufügen. Ein Traum-Giscours der mit dem Einstieg des Beraters Eric Boissenot erst noch am Anfang steht. Die Zukunft auf diesem Gut geht in Richtung Finesse, Präzision und Feinheit. Der 2019er ist hierfür bereits ein beeindruckender Beweis. Giscours müssen sie auf dem Radar haben.

93-95+ THE WINEADVOCATE: "Deep garnet-purple in color, the 2019 Giscours opens with notes of baked blackcurrants, plum preserves, tar and bouquet garni plus suggestions of moss-covered tree bark and chargrill. Medium to full-bodied, the palate delivers tons of black fruit preserves flavors, supported with a slightly chewy texture and just enough freshness, finishing long and savory. This is an impressive Giscours that seems to be holding its cards close to its chest right now—let´s just see if it comes up trumps at bottling."

94 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarter Ockerrand. Feine Kräuterwürze, einladende dunkle Beerenfrucht, ein Hauch von Lakritze, Orangenzesten sind unterlegt. Komplex, saftig, reife Herzkirschen, runde, tragende Tannine, frisch und gut anhaftend, extraktsüßer Nachhall, sehr gutes Reifepotenzial."

18,5 WEINWISSER: "Purpurrot mit zartem Rubinrand. Dicht verwobenes, schwarzbeeriges Bouquet, dahinter Brasiltabak, Lakritze und Sandelholz. Am komplexen Gaumen mit seidiger Textur und perfekt unterlegten weichen Tanninen und fein mehligem Extrakt gepaart mit tiefgründiger Terroirwürze. Im gebündelten Finale wird der Wein engmaschig und verschlankt sich, dazu Wildkirschen und Schlehensaft, endet mit erhabener Adstringenz. Hat einen klassischen Weg eingeschlagen, hier heisst es Geduld bewahren. Kann noch zulegen."

94 DECANTER: "This is a serious Giscours, with medium intensity violet-edged ruby colour. High aromatics on the nose with cumin and cloves, followed by black cherry and cassis fruits that do a good job of filling the palate, and a cooling menthol finish as the tannins close in. Enjoyable overall, succulent yet with precision. Harvest lasted for an entire month, from September 11 to October 12, the longest ever at the estate and a reflection of more precise plot-by-plot work, with vines separated according to age and terroir. Thomas Duclos is consultant here as of the 2019 vintage. A yield of 44hl/ha."

96-97 JAMES SUCKLING: " Lots of deep blue fruit with blackberries and grape skins, as well as tar and asphalt. Lead, too. It’s full-bodied, yet very tight with powerful, defined tannins, surrounded by attractive ripe fruit. Serious. Reminds me of the excellent 1975. A blend of 65% cabernet sauvignon and 35% merlot."

94-96 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Giscours is ripe and extrovert on the nose with exuberant black cherries, blueberry and crushed violets bursting from the glass. This is very seductive. The palate is medium-bodied with a tang of seaweed infusing the black fruit on the entry, segueing into more tarry notes toward the well structured finish. This articulates a sense of completeness that I appreciate. The persistency is impressive. This is a superb, potentially long-term Giscours that may well end up at the top of my banded score." - Neal Martin

94-96 ANTONIO GALLONI: " Quite simply, Giscours is magnificent in 2019, and also one of the rising stars of Margaux today. Pliant, supple and creamy, the 2019 races out of the glass with striking dimension. Ripe red cherry, red plum, blood orange, spice and new leather all flesh out in a radiant, finessed Giscours that hits all the right notes. The 2019 is fabulous - that´s all there is to it. Tasted two times.
My tasting with General Manager Alexander Van Beek and Estate Manager Lorenzo Pasquini was one of the highlights of several weeks of the Zoom calls all of us will remember from this very particular campaign. According to Van Beek and Pasquini, 2019 was one of the longest harvests on record. The Merlot was picked early, to preserve freshness, while the Cabernet needed several additional weeks to achieve full physiological ripeness. Cuvaisons were long, 35 days on average, but pumpovers were stopped earlier in order to avoid overextraction. This new approach, along with the input of super-talented consulting oenologist Thomas Duclos, yielded two superb 2019s that continue Giscours´ ascendency in Margaux and Bordeaux."

95-97 THE WINE CELLAR INSIDER: Flowers, black, red and blue fruits, wet earth, spice and smoke produce the attention-grabbing perfume. Pure silk and velvet in texture, the wine has richness and depth, while focusing on its purity and freshness. The long finish, with its fabulous lift and sweetness in the fruit keeps on going, long after the wine has left the glass. The wine blends 65% Cabernet Sauvignon with 35% Merlot, 13.9% alcohol. Picking took place September 11 - October 12, making this the longest harvest in the history of Giscours. This is the best vintage produced in the long history of Chateau Giscours."

93-95 JEB DUNNUCK: "Based on 65% Cabernet Sauvignon and 35% Merlot, the 2019 Château Giscours is another stunning 2019. Deep purple, with a fresh yet concentrated style on the palate, it has lots of red, black, and blue fruits as well as notes of sandalwood, flowery incense, and graphite. It´s not massive, by any means, yet is flawlessly balanced and has integrated acidity, followed by a great finish. It´s very much in the more precise, pretty, elegant style of this vintage yet still packs plenty of mid-palate depth. Give bottles 4-5 years of bottle age and enjoy over the following 25 years or so."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Giscours 2019 0.750 l 6er 270,00 € bestellen
(60,00 €/l)
Chateau Giscours 2019 0.750 l 12er 532,20 € bestellen
(59,13 €/l)

2019 CHATEAU LA LAGUNE
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2019 Chateau Canon
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2019 Chateau Margaux
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2019 Chateau Leoville Las Case, Chateau Potensac
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2019 Chateau Clinet
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2019 Chateau Haut Bailly
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2019 Chateau Angelus
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Erste Bordeaux Bewertungen Jahrgang 2019 - James Suckling
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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