Chateau Haut Bailly wurde im Jahr 1998 von dem charismatischen und äußerst erfolgreichen US-Banker Bob Wilmers erworben. Mit seiner zweiten Frau Elisabeth Roche, einer Französin, war er ursprünglich auf der Suche nach einem Ferienhaus in Frankreich gewesen. Ein Freund hatte dann jedoch Chateau Haut Bailly für ihn entdeckt. Haut Bailly war zuvor seit mehreren Generationen im Besitz der Familie Sanders. Da auf dem Weingut große Investitionen anstanden und mehrere Familienmitglieder einen Verkauf anstrebten, veräußerte der Besitzer, Jean Sanders, die Weingärten und das Chateau mit den dazugehörigen Gebäuden. Vorläufig übernahm die Verwaltung von Chateau Haut Bailly der frühere Besitzer Jean Sanders. Nach einem Treffen von Robert Wilmers mit der Enkelin, Veronique Sanders, erkannte Robert Sanders das Potenzial in Veronique und übergab ihr umgehend die Leitung von Chateau Haut Bailly. Mit der langjährigen Leitung unter Veronique Sanders ist Chateau Haut Bailly in den letzten Jahrzehnten zu einem der führenden Weingüter in Bordeaux aufgestiegen. Viele Jahrgänge erhielten Spitzenbewertungen, der 2009 Haut Bailly sogar die heiß begehrten 100 Parker Punkte. Im Jahr 2012 erwarb Robert Wilmers zusätzlich das Chateau Le Pape, welches in der Nähe von Chateau Haut Bailly liegt. Auch dort investierte er sehr umfangreich. Die Bordelaiser Weinwelt verlor im Jahr 2017 mit Bob Wilmers eine weitere charismatische Persönlichkeit. Bescheidenheit, zurückhaltendes Auftreten, dabei immer ein freundliches Lächeln bereithaltend, das waren die herausragenden und beeindruckenden Charakterzüge dieses Gentleman der Weinwelt.
Ihnen Haut Bailly ans Herz zu legen, ist wie Eulen nach Athen zu tragen. Das ist ganz einfach gesagt, einer der Weine des Jahrganges. Was Veronique Sanders aus diesem Weingut gemacht hat, ist mehr als beeindruckend. Das ist kein Mainstream. Haut Bailly hat Charakter und Charisma. Der 2019er war wie eine tanzende Ballerina, fein und elegant und grazil, aber mit Nerv und Energie. Die Mengen sind ungemein begrenzt, deshalb schnell zuschlagen. Der Preis ist irre gut!
97-99 THE WINEADVOCATE: "Composed of 56% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Cabernet Franc and 4% Petit Verdot, the 2019 Haut-Bailly was harvested from the 23rd of September to 11th of October. Deep garnet-purple colored, it leaps from the glass with vivacious notes of blackcurrant cordial, black raspberries and plum preserves with a tantalizing undercurrent of candied violets, dark chocolate, menthol and licorice plus a touch of Chinese five spice. Medium to full-bodied, the palate is achingly elegant, showing off perfumed black fruit layers with a firm frame of very fine-grained, silt-like tannins and seamless freshness, finishing with incredible persistence and fragrance. Just magic."
19,5 WEINWISSER: "56?% Cabernet Sauvignon, 36?% Merlot, 4?% Cabernet Franc, 4?% Petit Verdot, 50?% Grand Vin. Dichtes Purpur mit zartem rubinrotem Rand. Was für ein erotisches Parfüm nach Wildkirschen, roten Pflaumen und Ebenholz. Im zweiten Ansatz edle Cassiswürze und frischer Thymian. Am Gaumen mit seidiger Textur und einer magischen, perfekt stützenden Rasse; der Wein schwebt wie eine Primaballerina über die Tanzfläche. Im energiegeladenen Finale ein langes Crescendo mit schwarzbeerigen Konturen, salzigem Extrakt und edler Terroir-Würze; gewaltiges Lagerpotenzial. Das kann man (fast) nicht besser machen, mich hat er völlig in seinen Bann gezogen und spielt dieses Jahr in einer eigenen Liga!"
95-97 WINE ENTHUSIAST: "This is a very fine wine, showing layers of the densest structure as well as stylish black fruits. It is possible to taste the balance that will emerge as the wine ages, bringing out the sumptuous fruits and soft tannins. The wine is sure to age for a considerable time."
17,5+ JANCIS ROBINSON: "Well within itself but complex, compelling and racy. Cool, fresh and reserved on the nose but with a density of dark fruit apparent. Lively, vibrant palate, the fruit juicy, pure and substantial, the abundant tannins lithe and long. Dry, clean, minerally finish. Good persistence and drive. (JL)"
97 DECANTER: "Intense colour, with seductive black fruits on the attack. Quickly expands outwards in the mouth, so much depth with tiny pulses of electric flavour and grip. Feels very Haut-Bailly in its balance, energy and lift, with a clear savoury edge. Harvest September 23 to October 10, with a yield of 49hl/ha after a year that was 2°C above average through every month of the growing season except May. 4% Petit Verdot completes the blend."
98-99 JAMES SUCKLING: " Such totally graceful perfumes to this, showing currants, dried flowers and stones, as well as hints of forest fruit and subtle tar, asphalt and smoke. Full-bodied, yet the texture is pristine with intense, polished and fine-grained tannins. So long, flavorful and ever so beautiful. The finish is never ending. This really is something special. 56% cabernet sauvignon, 36% merlot, 4% cabernet franc and 4% petit verdot."
96-98 ANTONIO GALLONI: " The 2019 Haut-Bailly was picked 23 September to 10 October. After 10-15 minutes in the glass the wine gradually unfurls to reveal beautiful red berry fruit, crushed stone, wilted rose petals and faint hints of blueberry. The palate is quite brilliantly balanced, the tannins extremely fine and framing the slightly earthy black fruit laced with salt. Though Véronique Sanders suggests that it bears a semblance to the 2009 with more depth, I cannot see that verisimilitude. To me, it is a less flamboyant and more terroir expressive Haut-Bailly that has an effortless allure and a sense of sophistication. Wonderful." - Neal Martin
95-97 ANTONIO GALLONI: "Elegance and sophistication are front and center in the 2019 Haut-Bailly. A wine of finesse and understatement, the 2019 reveals itself slowly in the glass. Graphite, crushed rocks, lavender, blackberry and lavender are some of the nuances that develop over time, but more than anything else, the 2019 is all about focus, persistence and simply exquisite overall balance. It is easily one of the highlights of the vintage."
19 VINUM: "Vielschichtig, fruchtig-würzig, markanter Auftakt, sehr langsame Entwicklung, umwerfende Tanninqualität, überragende Tiefe, sehr langer Ausklang; grossartiger, klassischer, durch und durch stilvoller Klassse-Wein."
96-98 THE WINE CELLAR INSIDER: "Dark ruby in color, with a gorgeous bouquet of flowers, cigar box, tobacco, smoke, herbs and ripe, sweet, fresh red fruits. Silky, sexy and seductive, with a long, sensuous palate, feel and presence, this is a beautiful expression of the vineyard. It should drink a bit earlier than the 2015, 2016 and 2018. But it will still need time in the cellar. The harvest took place September 23 - October 10. The wine is a blend of 56% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Cabernet Franc and 4% Petit Verdot reaching 13.7 alcohol with a pH of 3.7. The Grand Vin was produced from 50% of the harvest."
96-98 JEB DUNNUCK: "A stunning wine in the making, the 2019 Château Haut-Bailly sports a deep purple hue as well lots of smoky black and blue fruits, unsmoked tobacco, cedar pencil, violets, and gravelly earth. Showing the quintessential elegance and purity of this terroir, it´s medium to full-bodied, has no hard edges, and delivers wonderful purity of fruit and a great, great finish. It reminds me of a slightly more elegant 2009 and is a beautiful, singular wine from this estate, which is being run brilliantly by Veronique Sanders. It will benefit from just short-term cellaring yet drink well for 40+ years."
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