Michel Bortolussi heisst der Besitzer von Chateau Lucia. Sein Name ist in Saint Emilion gut bekannt, denn bevor er Chateau Lucia übernahm, hat er lange Zeit berühmte Chateaux wie Ausone, Cheval Blanc oder Valandraud mit Winemaking-Equipment versorgt. Durch diese Arbeit lernte er den renommierten Önologen Stephane Derenoncourt kennen und die beiden freundeten sich an. So war es kein Wunder, dass sich Bortolussi, als er in den 1990er Jahren eine zwei Hektar kleine Parzelle erbte, schon bald an seinen Freund wandte, um das "Projekt" Chateau Lucia anzugehen. Seit 2001 produzieren die beiden auf dem inzwischen vier Hektar grossen Chateau Lucia einen Wein, der es in sich hat. Die Bedingungen auf Chateau Lucia sind aber auch optimal: die meisten Rebstöcke wurden bereits 1901 gepflanzt und liefern bestes Traubenmaterial. Der Durchschnittsertrag liegt bei gerade mal 25 Hektoliter pro Hektar. Gelesen wird per Hand, zudem wird Beere für Beere aussortiert. Merlot dominiert mit 90% die Cuvée, 10% sind Cabernet Franc. Für die Maischung werden kleine, hölzerne Fuder verwendet. Der Barriqueausbau dauert etwa 16 Monate. Die jährlich knapp 1000 produzierten Kisten sind stets rasch vergriffen. Dennoch sind die Preise bislang fair geblieben.
91-93+ THE WINEADVOCATE: "Deep garnet-purple colored, the 2019 Lucia sashays out of the glass with seducing scents of kirsch, black raspberries and ripe black plums plus hints of spice cake, potpourri, dried lavender and dusty soil. Medium-bodied, the palate is refreshing and juicy, featuring beautifully plush tannins and loads of spicy sparks, finishing long and perfumed."
92-93 JAMES SUCKLING: "This shows really beautiful ripe plums, orange peel and even peaches. It’s full-bodied with chewy yet polished tannins and a flavorful finish."
91-93 ANTONIO GALLONI: " The 2019 Lucia is rich and expansive in the glass, with striking Cabernet Franc top notes that give real aromatic presence and breadth. Raspberry jam, mocha, dried rose petal, blood orange, cedar and mint all flesh out over time. The 2019 builds effortlessly through to the finish, as all the elements come together beautifully with a bit of aeration."
91-93 THE WINE CELLAR INSIDER: "Dark, round, opulent, forward, lush and rich, this is all about the wealthy of ripe sweet, fruits, licorice and opulent, in your face textures that make this such a hit."
92-94 JEB DUNNUCK: "From a site not far from Monbousquet (more clay and sandy soils), the 2019 Château Lucia reveals a healthy purple hue as well as ripe yet fresh notes of red and black fruits, spring flowers, chocolate, and spring flowers. It´s beautifully put together, medium to full-bodied, has a great sense of elegance, and plenty of length. It should be in the same ballpark as the 2015, 2016, and 2018."
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