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Chateau Pape Clement - Graves
Pape Clement liegt südwestlich von Haut Brion in Pessac, dem Vorort von Bordeaux. Insider behaupten, Pape Clement würde bei weitaus geringeren Preisen qualitativ nahe an die Nachbarn La Mission Haut Brion und Haut Brion kommen. Das ist nicht abwegig, weiß man um die Hintergründe: Der Besitzer von Pape Clement ist nämlich Bernard Magrez, dem ebenfalls Château Fombrauge in St. Emilion, La Tour Carnet im Medoc und noch weitere hochklassige Güter gehören. Pape Clement zeigt die für Graves so typischen, mineralischen Komponenten, hervorgerufen durch die kieshaltigen Böden. Dies wird bei Pape Clement ergänzt von einem in der Jugend deutlich spürbaren Holzeinsatz. Aber der Wein hat eine derart perfekte Fruchtqualität, dass er das leicht verkraftet. Die Cuvée besteht zu 60% aus Cabernet Sauvignon und zu 40% aus Merlot. Bei der Weinbereitung wird nichts dem Zufall überlassen. Mehrfache Handselektion, komplettes Entstielen, Vergärung ganzer Beeren, alles ist auf dem aktuellen Stand. Der Ausbau erfolgt in Spitzenjahren in bis zu 90% neuen Barriques. Übrigens komme ich in Subskription kommen immer wieder an einige wenige Kisten des Weißweins von Pape Clement aus einer 2,5 Hektar kleinen Lage. 45% Sauvignon, 45% Sémillon, 5% Sauvignon Gris und 5% Muscadelle sind die Formel. Schlagen sie hier einmal zu, die Qualitäten sind einmalig und die Produktion umfasst nur 500 Kisten.

Bernard Magrez produziert auf diesem Weingut Jahr für Jahr Weinqualitäten, die man fast nicht glauben kann. Und das grundsätzlich und immer zu Preisen, die passen und sitzen wie ein Maßanzug. Wir zumindest sind in jedem Jahrgang ausverkauft, da wir mit unseren durchaus relevanten Beständen einfach nicht gegen die ungeheure Nachfrage ankommen. Der 2019er ist an Perfektion schwer zu überbieten, modern in der Ausstrahlung, Magrez Stil eben, aber eben auch mit den Attributen des Jahrganges ausgestattet. Sehen Sie sich bitte einmal die Bewertungen an und lesen dann den Preis. Keine 80 Euro!

96-98+ THE WINEADVOCATE: "Composed of 50% Cabernet Sauvignon and 50% Merlot, the 2019 Pape Clement was harvested from the 18th of September to the 11th of October. Ninety-three percent is aging in French oak barriques, 66% new, and 7% is aging in large foudres. Deep garnet-purple in color, it hits the ground running with bold, expressive notes of warm cassis, boysenberries and black cherries with an undercurrent of clove oil, fertile loam, cedar chest and tar. Medium to full-bodied, the palate offers a rock-solid foundation of firm, ripe grainy tannins and tons of freshness supporting the densely packed black fruit and earthy layers, finishing very long and mineral laced."

96 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Mit feiner Edelholznote unterlegte schwarze Kirschfrucht, ein Hauch von Cassis, Lakritze und Mandarinenzesten, feines Nougat. Saftig, extraktsüß und elegant, reife Tannine, frische Struktur, reife Herzkirschen im Abgang, mineralisch-salzig, sehr gute Länge, ausgewogen, großes Zukunftspotenzial."

18,5 WEINWISSER: "50?% Cabernet Sauvignon, 50?% Merlot, 14?%-vol.. Tiefes Purpur mit lila Rand. Opulentes Bouquet mit viel Würze, exotische Edelhölzern, Brasiltabak und Schokopastillen. Im zweiten Ansatz tiefgründige Cassiswürze gepaart mit dunkler Mineralik. Am kräftigen Gaumen legt der Bodybuilder richtig los, engmaschiges Tanningerüst, reifes, fein mürber Extrakt, der durchtrainierte Körper ist mit Muskeln dicht überzogen. Im gebündelten Finale schwarze kleine Beeren, Eisenkraut und eine edle Arabicanote, spürbare Adstringenz. Die Équipe geht immer ans Maximum, aber das passt hier – wird noch zulegen!"

17 JANCIS ROBINSON: "Deep, dark and brooding. Plush and full on the palate with a generosity of fruit. As broad as it is long. Impressive tannic base. Firm, dry finish. Tight and embryonic but sure to stay the pace. (JL)"

95 DECANTER: "Continuing the strong performance of Pape Clement over recent vintages. Violet edging around the glass, and a supple tannic hold that both constricts and expands the fruit through the palate, giving a sense of momentum. There is a firm tannic grip, given drama by notes of black pepper and bitter chocolate, and a slate textured finish to slow things down and hold the flavour. Malolactic fermentation in barrels (60%) new, and ageing in both barrels (90%) and larger oak casks. Petit Verdot and Cabernet Franc are planted in the vineyard, but not yet in the 1st wine. Certified bee-friendly. Tasted twice, two weeks apart, excellent both times."

96-97 JAMES SUCKLING: "This shows attractive aromas and flavors of chocolate, walnuts, wet earth, mushrooms and berries with full-body, round and refined tannins and a subtle, focused finish. Excellent length, in a sophisticated way. Chewy at the end."

96-98 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Pape-Clément was picked from 17 September to 10 October, underwent a 30 day maceration. Matured in 90% oak barrels and 10% wooden foudres for 18 months. It has a very perfumed bouquet with luscious black cherries and boysenberry fruit, touches of raspberry preserve and crème de cassis. The palate is full-bodied and quite muscular, exerting a firm grip and displaying plenty of tobacco-tinged black fruit that dovetails into a more saline, marine influenced finish. This is a very serious Pape-Clément that will require longer ageing than its peers, but will surely be rewarding for those with patience. Tasted on five occasions - hopefully there is some wine left back at the château." - Neal Martin

95-97 ANTONIO GALLONI: " The 2019 Pape Clément is a fabulous wine. Rich, exotic and sweet in its grandeur, the 2019 captivates all the senses with its dazzling beauty. The 2019 is a wine of statuesque proportions that impresses with its intensity. Dark fruit, spice, pear, tobacco and gravel all explode out of the glass. There is so much to look forward to here. What a wine. Tasted three times."

18,5 VINUM: "Von echt majestätischer (oder päpstlicher?) Art, voller Rasse, mit herrlich frischem, absolut erstklassigem Tannin, ewige Länge; umwerfend gut."

95-97 THE WINE CELLAR INSIDER: "Dark in color, the tobacco leaf, cigar box, floral, blackberry and dark plum aromas are just fabulous to smell. Fresh, sweet, rich, long, full-bodied and lifted, the wine is concentrated, deep and intense. The balance is perfect, with all the sweet fruits and freshness in harmony. This is a beautiful thing, because the 60-second finish is something you want to hang on to. The wine was made from blending 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 3% Cabernet Franc and 2% of Petit Verdot, reaching 14% alcohol. The oak has been dialed back a bit. To help retain the freshness and purity in the fruit, 5% of the harvest was aged in oak foudres and 5% was aged in amphora. The harvest took place September 17 to October 10, the Grand Vin was made from 60% of the harvest."

96-99 JEB DUNNUCK: "I loved the 2019 Château Pape Clement. This beautiful terroir in the heart of Pessac has produced and magical 2019. Stunning notes of crème de cassis, spring flowers, violets, crushed stone, and lead pencil and flow to a full-bodied, flawlessly balanced, elegant effort with great tannins and a rock star of a finish. It´s a rich, powerful wine, yet it´s the level of purity and elegance that sets it apart. Bravo! Tasted twice."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Pape Clement 2019 0.750 l 6er 471,24 € bestellen
(104,72 €/l)
Chateau Pape Clement 2019 0.750 l 12er 934,68 € bestellen
(103,85 €/l)

2019 CHATEAU LA LAGUNE
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Erste Bordeaux Bewertungen Jahrgang 2019 - James Suckling
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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