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Chateau Petit Village - Pomerol
Chateau Petit Village, ein Nachbar der Prestigegüter Certan de May und Vieux Chateau Certan ist bereits durch viele Hände gegangen. Mit dem Jahr 2020 kehrte hier jedoch etwas mehr Ruhe ein, mittlerweile nämlich gehört das Weingut zu Chateau Beauregard. Um 1850 war die Familie de Seguin von Clos Fourtet stolzer Inhaber, in der Folge die Familie Ginestet, damals Besitzer von Chateau Cos d´Estournel, bevor das Anwesen in die Hände der Versicherungsgruppe AXA gelangte. AXA schließlich veräußerte an Chateau Beauregard. Und jetzt kommt es, die sensationelle Winemakerin Diana Berrouet-Garcia, die diesen 2015er als Erstlingsjahrgang vinifizierte, ist keine Geringere als die Schwägerin von Olivier Berrouet, und der ist der "Chef" auf Petrus. Knapp 11 Hektar stehen auf Chateau Petit Village unter Reben, die ältesten davon wurden im Jahr 1947 gepflanzt. Mit durchschnittlich 8% bis 12% Cabernet Sauvignon Anteil neben den Hauptsorten Merlot und Cabernet Franc ist Chateau Petit Village zudem einer der Cabernet-dominiertesten Pomerols überhaupt.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Petit Village, 33500 Pomerol, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Petit Village, 33500 Pomerol, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Petit Village 2020 0.750 l 6er 717,90 €
(159,53 €/l)
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Chateau Petit Village 2020 0.750 l 12er 1.428,00 €
(158,67 €/l)
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Sonderformate:
Chateau Petit Village 2020 1.500 l 3er 725,10 €
(161,13 €/l)
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  2020 1.500 l 6er 1.443,00 €
(160,33 €/l)
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93-95+ THE WINEADVOCATE: "Composed of 60% Merlot and 40% Cabernet Franc, the opaque purple-black colored 2020 Petit Village storms out of the glass with powerful scents of blackberry preserves, plum pudding and blueberry pie, plus hints of mocha, molten licorice, dried mint, sassafras and violets with a hint of vanilla pod. The medium to full-bodied palate delivers mouth-coating black fruit preserves with loads of spicy and floral accents, supported by plush tannins and just enough freshness, finishing on a lingering minty note. Impressive!"

94-96 FALSTAFF: " Verschlossen, etwas pfeffrig, Menthol, zurückhaltender Holzeinsatz, leicht floral. Mit Luftkontakt immer schwarzbeeriger, sehr pur, klar und nuanenreich. Im Mund homogen und fein, seidig bis feinkörnig im Gerbstoff und trotzdem zum Kauen, kultivierte Säure. Eine sehr intensive taktile Mineralität, ganz elegant in den opulenten Körper eingebaut."

19 WEINWISSER: "60 % Merlot, 32 % Cabernet Franc, 8 % Cabernet Franc, pH: 3.8, 27 hl/ha. Tiefes Purpur mit opaker Mitte und zartem lila Rand. Sehr konzentriertes Bouquet mit schwarzbeerigen Konturen und tiefschürfender Terroirwürze, dahinter verführerisches Veilchenparfüm, Lakritze und schwarze Johannisbeerdrops. Am sublimen Gaumen mit seidiger Textur, fein körniges Extrakt, engmaschiges Tanningerüst, sehr geradliniger Körper. Im vielschichtigen energiegeladenen Finale schwarze Kirsche, Zedernholz und dunkle Mineralik. Ein Gigant aus Pomerol, so gut wie noch nie!"

91-93 WINE ENTHUSIAST: "91–93. Barrel Sample. A powerful dense wine, layered with tannins and dark black fruits. Its richness and solid textures assured, the wine misses the depth of flavor. That suggests it will be a wine for the medium term."

93 DECANTER: "Plenty of changes to keep track of here, as they look to focus the blend on the historic heart of the vineyard (around 50% of the total), and also keeping separate any young vines (meaning under eight years), and any that have viruses. Elegant, inky damson colour, a ton of density and intensity, but the tannins are supple and fragrant, they cradle rather than close in. Pulses of saltine crackers ripple through the blackberry fruit, and this has a ton of charm. Aged in 50% new oak, and using some larger sized oak casks and a few amphora as an experiment. A yield of 27hl/ha. First year in organic conversion. Harvested 8 September to 15 for the Merlot, and for the Cabernets just one day on September 23. Technical director Diana Berrouet-Garcia. Rainfall low in both July and August as everywhere in Pomerol - 2mm in July and 25mm August. New owners (the Moulin family of Galeries Lafayette, shared with neighbouring estate Beauregard). 3.8pH. You will also find a slightly lighter bottle as of this vintage, and a new label. Drinking Window 2026 - 2038"

97-98 JAMES SUCKLING: "Firm and linear tannins frame this young Bordeaux beautifully with blackberry, walnut and hazelnut character. Gorgeous center palate. It’s racy and refined. Creamy-textured tannins with length. Really pure and focused. Very transparent. Finesse. Best ever? 60% merlot, 32% cabernet franc and 8% cabernet sauvignon."

92-94 ANTONIO GALLONI: "The 2020 Petit-Village is a gorgeous wine. In fact, it is one of the best wines I have tasted here. Inky, aromatically expressive and beautifully layered in the glass, the 2020 is compelling right out of the gate. The 2020 boasts superb energy, tension and class. Could this be a turning point for the estate? We will see. For now, the 2020 is certainly compelling. The 2020 represents about 50% of the estate´s production as opposed to two-thirds, which was more the norm when Petit-Village was part of AXA."

91-93 NEAL MARTIN: "Having been acquired by the Moulin family, the 2020 Petit Village has undergone a makeover with a spanking new label and wax seal. As for the wine itself, the nose is fragrant and pure, featuring dark cherries, boysenberry, hints of marmalade and light estuarine scents. The palate is medium-bodied with a structured opening. This feels quite firm and contains that charcoal trait that I remarked upon apropos of the 2018. Fresh and full of tension, the Cabernet component drives the finish, traces of dark chocolate lingering on the aftertaste. I think the tannins here just need a little more refinement, and maybe that will come during élevage. This shows an improvement over underperforming recent vintages, but give it another 3–4 years to see what this Pomerol is really capable of."

93-95 THE WINE CELLAR INSIDER: "Dark in color, the wine quickly focuses on its floral, plum, spice, licorice and earthy character. The wine is medium-bodied, silky and fresh with a sensuous, supple textured, sexy finish. This is the best vintage of Petit Village I have tasted in ages. The wine is a blend of 60% Merlot, 32 Cabernet Franc and 8% Cabernet Sauvignon. This is the first vintage to show off its new, stylish label and wax capsule."

91-93+ JEB DUNNUCK: "Checking in as a blend of 60% Merlot and 40% Cabernet Franc, the 2020 Château Petit-Village should certainly be an outstanding wine, and then some. Brought up in 60% new French oak, with the sum of the Cabernet Franc and Merlot brought up in larger barrels, it has a terrific nose of ripe black fruit, chocolate, tobacco, and graphite. Medium to full-bodied on the palate, with a dense, concentrated mid-palate, it displays a rather focused, firm mouthfeel, ripe, building tannins, and a great finish."


Ein Traum 2020er zu lediglich 39,90 Euro
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UNGER WEINE - DER KELLER
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