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Chateau Pichon Longueville Baron - Pauillac
Geht es um die Architektur von Chateau Pichon Longueville Baron und Chateau Pichon Comtesse de Lalande, liegt der Pichon Longueville Baron vorne. Jeder Vorbeifahrende ist beeindruckt von der Architektur von Pichon Baron. Doch wer von den Nachbarn macht den besseren Wein? Eine hochinteressante Frage, die immer wieder neu beantwortet wird. Denn schon seit Jahren liefern sich Pichon Longueville Baron und Pichon Comtesse de Lalande ein Kopf-an-Kopf-Rennen. Und das im nahezu wörtlichen Sinn, da die beiden Güter nur durch eine Straße voneinander getrennt sind. Dabei sind Pichon Baron und Pichon Lalande eigentlich nur schwer vergleichbar. Der Longueville Baron ist mit 60% Cabernet, 35% Merlot und 4% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot zwar im Blend ähnlich der Pichon Comtesse, der Wein ist aber analog dem Namen in den meisten Jahrgängen der maskulinere, Pauillac-typischere Wein. Zum AXA Konzern gehörend, werden die Weine auf Chateau Pichon Longueville Baron unter der Regie des gleichen Kellerteams wie auf Château Lynch Bages gekeltert.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Pichon Longueville Baron, D2, 33250 Pauillac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Pichon Longueville Baron, D2, 33250 Pauillac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er 945,90 €
(210,20 €/l)
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2018 0.750 l 12er 1.884,00 €
(209,33 €/l)
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Sonderformate:
2018 0.375 l 12er 960,00 €
(213,33 €/l)
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  2018 0.375 l 24er 1.905,60 €
(211,73 €/l)
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2018 1.500 l 3er 953,10 €
(211,80 €/l)
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  2018 1.500 l 6er 1.899,00 €
(211,00 €/l)
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2018 3.000 l 1er 668,00 €
(222,67 €/l)
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2018 6.000 l 1er 1.311,00 €
(218,50 €/l)
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2018 12.000 l 1er 2.647,00 €
(220,58 €/l)
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2018 18.000 l 1er 3.988,00 €
(221,56 €/l)
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Pichon Baron versus Pichon Comtesse, zwei völlig unterschiedliche Weine, zwei völlig unterschiedliche Stile. Der 2018er Baron ist ein frischer, dichter Power-Wein mit polierten Tanninen, enormen Extraktwerten und Frucht ohne Ende. Für uns qualitativ nochmals über den Wahnsinnsjahrgängen 2009 und 2010. Und preislich geht dieser Wein ohnehin völlig in Ordnung.

97-99 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Pichon-Longueville Baron is made up of 78% Cabernet Sauvignon and 22% Merlot. The Merlot was harvested September 24-25, and the Cabernet Sauvignon was harvested October 3-10. The wine is to be aged 18 months in barriques, 80% new and 20% one year old, and production represents 50% of the harvest this year. Very deep purple-black colored, it begins a little coy, rolling slowly and languidly out of the glass with notions of baked raspberries, blueberry coulis, crème de cassis and incense plus nuances of lilacs, truffles, damp soil and garrigue with wafts of lavender and wild sage. Full-bodied, voluptuous and oh-so-seductive, the palate reveals layer upon layer of savory, earthy and black fruit preserves, framed by wonderfully ripe, velvety tannins and lovely freshness, finishing very long and perfumed. Beautiful."

95 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Einladende reife Kirschfrucht, zart nach Lakritze, Brombeerkonfit, ein Hauch von Orangenzesten. Saftig, elegant und frisch strukturiert, angenehme Extraktsüße im Kern, lebendig, feines Nougat im Abgang, bleibt haften, ein facettenreicher Speisenbegleiter."

19 WEINWISSER: "78?% Cabernet Sauvignon, 22?% Merlot. 80?% neue Barriques & 20?% Zweitbefüllung, 18 Monate, 14,1?% vol, 3,4?g Säure, 50?% Grand Vin, 30?hl/ha. Produktion 155.000 Flaschen. Dichtes Purpurgranat mit schwarzer Mitte und violettem Rand. Verhaltenes, sehr delikates Bouquet mit Wildkirsche, Schokopralinen, Waldhimbeeren und Holunder. Im zweiten Ansatz duftiges Cassis, rote Pflaumen und Veilchen. Am kräftigen Gaumen mit seidiger Textur und engmaschigem, reifen Tannin gepaart mit stützender Frische. Mit viel blau- und schwarzbeeriger Frucht, dunkler Mineralik und einem genialen Zug im nicht enden wollenden Finale. Hier heisst es, Geduld zu bewahren."

95-98 WINESPECTATOR: "Warm, dense and fleshy in feel, featuring cassis, plum and cherry compote flavors infused with tobacco and worn cedar details. Seriously long, with a well-buried iron note, though the purity of the fruit is the dominating feature overall. This cuts a pretty broad swath as it moves along. A big wine.—J.M."

96-98 WINE ENTHUSIAST: "Offering big, powerful tannins, this wine shows an amazing density of immense black fruits. It has a rich structure that’s allied with great acidity and a strongly spicy character. There is a wonderful juiciness at the end that gives it an impressive lift."

18 JANCIS ROBINSON: "Colour of elderberry juice. Intensely pure Cabernet nose, so intense it is quite introvert, especially compared with the Tourelles, but there is just a hint of fresh and creamy blackcurrant. A dry beauty on the palate. Not a great deal of acidity but finishes clean and fresh with these slub-silk tannins. There´s texture and depth but it´s still silky. Freshness of fruit compensating for moderate acidity. (JH)"

97 DECANTER: "Straight from the nose you feel the wave of power with the wine uncurling through the palate, starting with tight notes of cassis then gently softening into sweeter brambled hedgerow fruits alongside a ton of ink and pencil lead. The tannins are present but seductive, and as is often the case this year, they´re concentrated without being remote. It’s less monolithic than the 2010 with some of the seduction of 2009 at this property but with higher levels of extraction. The harvest took place between 24 September and 11 October. Again, we see here a Pauillac with the highest alcohol ever but it carries it extremely well. There was one week less of maceration than normal, so 21 days instead of 28, which will have helped control extractions. 86IPT."

97-98 JAMES SUCKLING: "Deep and dark young wine that takes you down, deep down to its center palate of blackberries and blueberries, firm and very silky tannins and a vivid finish. Wonderful palate and depth in this with such class and finesse. So many layers of polished, fine tannins. Great wine."

94-97 ANTONIO GALLONI: "Pichon Baron is exceptional in 2018. Pliant, silky and super-finessed, the 2018 has a level of textural finesse that really elevates the wine into Pauillac´s upper echelon. Ripe fruit and silky tannins give the 2018 much of its inimitable finesse. At the same time, the 2018 is bright, punchy and surprisingly fresh, not to mention absolutely impeccable in its balance. The blend is 78% Cabernet Sauvignon and 22% Merlot, while new oak is 80%."

18 VINUM: "Von majestätischer Art, lückenlos dicht sitzendes, erstklassiges Tannin grösster Dichte und Rasse, ungemein saftiges, fruchtiges Finale; perfekt integrierter Alkohol."

97-99 THE WINE CELLAR INSIDER: "The color is pure purple and on the nose the level of fruit is enormous. Blackberry, boysenberry, dark cherry, smoke, espresso, black currant and cigar wrappers are the first thing you´ll notice. Powerful yet regal, rich, concentrated and multi-layered, the fruit comes at you with non-stop waves of flavor. But more importantly, the fruit is fresh, pure and quite dense. Although quite tannic, the ripe berries coat your palate, teeth and gums and stay with you. The tannins do not intrude. There is no touch of heat, jam or overripe sensations even though the wine reached 14.1% alcohol. This stunner will age and develop into one of the great vintages for Pichon Baron. To enjoy this at its best, you´ll need to have some patience, at least 10-12 years are needed before popping a cork. The wine will age and evolve for 3-4 decades after that. The wine was made from blending 78% Cabernet Sauvignon and 22% Merlot. The Grand Vin was made from 50% of the harvest with the picking taking place September 24-25 for the Merlot and October 3-10 for the Cabernet Sauvignon."

97-99 JEB DUNNUCK: "Representing just 50% of the production and a blend of 78% Cabernet Sauvignon and 22% Merlot aging in 80% new French oak, the 2018 Pichon-Longueville Baron reveals a deep, saturated purple color as well as a decadent bouquet of crème de cassis, high class tobacco, crushed violets, and freshly sharpened cedar pencils, which is about as Pauillac as you can get. Full-bodied, incredibly opulent, with moderate acidity and silky tannins on the palate, it still shows beautiful purity, freshness, and elegance, with the tannins giving focus and length on the finish. It´s a brilliant, brilliant wine that´s in the same class as the 1990, 2000, 2005, 2009, and 2010."


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UNGER WEINE - DER KELLER
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