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Chateau Pontet Canet - Pauillac
Direkt gegenüber von Mouton Rothschild liegt Pontet Canet in einem kleinen Park. Der Wein besteht zu 65% aus Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Pontet Canet braucht immer seine Zeit zur Entwicklung. Dann jedoch, und insbesondere seit dem Jahrgang 1994, bietet er höchstes Trinkvergnügen. Besonders das Potential junger Jahrgänge von Pontet Canet ist bemerkenswert und die Alterungsfähigkeit liegt locker bei bis zu 30 Jahren. Übrigens werden sämtliche 81 Hektar Weinberge des Gutes seit 2005 komplett biodynamisch bewirtschaftet. Die Versuche, die der Umstellung vorausgegangen waren, zeigten so gute Ergebnisse, dass dieser Schritt nur logisch war.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Pontet Canet, 33250 Pauillac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Pontet Canet, 33250 Pauillac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er ausverkauft
2018 0.750 l 12er ausverkauft
Sonderformate:
2018 0.375 l 12er ausverkauft
  2018 0.375 l 24er ausverkauft
2018 1.500 l 3er ausverkauft
  2018 1.500 l 6er ausverkauft
2018 3.000 l 1er ausverkauft
2018 6.000 l 1er ausverkauft
2018 12.000 l 1er ausverkauft
2018 18.000 l 1er ausverkauft
Sehen sie sich einmal die Bewertungen an, das ist einer der Weine des Jahrganges und das nach diesem für biodynamisch arbeitende Betriebe so unglaublich schwierigen Frühjahr. 12hl/ha sind nur etwa ein Viertel einer normalen Jahresproduktion. Insofern sind die am Markt verfügbaren Volumina extrem gering. Überlegen Sie deshalb bitte nicht zu lange!

97-99 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Pontet-Canet is made up of 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 5% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. Picking began on September 24 and finished on October 5; aging is in 55% oak barriques and 45% amphorae. Very deep purple-black in color, it comes rolling sensuously out of the glass with all the opulence and seduction of Cleopatra on a carpet. It emerges with flamboyant scents of crème de cassis, preserved plums and blueberry compote, and after a few moments, it bursts with nuances of molten licorice, sandalwood, Chinese five spice, candied violets, dark chocolate and dried roses, followed by underlying earthy suggestions of fallen leaves, black truffles, underbrush and wild sage. Full-bodied, wonderfully dense, rich, impossibly layered and very, very decadent, the palate delivers all it promises on the nose, with a firm, wonderfully velvety frame and finishing with epic length, a scintillating wave of freshness and a beguiling perfume. This is one for true hedonists."

99 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarter Wasserrand. Floral unterlegte reife Herzkirschen, feines Waldbeerkonfit, ein Hauch von Minze und Edelholz. Komplex, engmaschig, feine Extraktsüße, reife, tragende Tannine, mineralisch und anhaftend, tolle Süße auch im Abgang, großer Länge, gebaut für viele Jahrzehnte."

19 WEINWISSER: "Tiefes Purpur mit satter Mitte und violettem Rand. Reifes Heidelbeerbouquet und erkalteter Waldfrüchtetee, dahinter Kirschlikör, Nougatpralinen und Damassine. Am cremigen Gaumen mit reifer Extraktsüsse und bereits abgerundeten Tanninen, die Muskeln sind förmlich integriert. Im gebündelten, fein aromatischen Finale eine volle Ladung blauer Beeren, Lakritze und Beerenkompott – konzentriert, nachhaltig und balanciert. Was für eine Schönheit! Nach der Assemblage habe ich völlig vergessen zu fragen (Anm. d. Red.: 70 % C. Sauvignon, 22 % Merlot, 5 % C. Franc, 3 % Petit Verdot), es gibt aufgrund der Mehltauattacken nur eine ganz kleine Menge. Da sollte man schnell zuschlagen und kaufen."

96-98 WINE ENTHUSIAST: "This wine is densely textured in rich tannins and beautiful fruit. Flavors of black currant and blackberry are there along with the solid structure that will allow the wine to age. This biodynamic wine has low yields in 2018 because of mildew, but what has been made is impressive and long lasting."

96 DECANTER: "The concentration that comes from having yields of 12hl/ha is extremely clear - it makes it feel very Pauillac, again resembling as at Latour, a 2010 style in terms of its backbone and sense of hunkering down. The fruit quality is dark and knitted, with a creamy texture if you give it a minute to settle, an obvious tannic structure and a menthol finish that lets in some juice, bramble and hedgerow pleasures. It’s clearly impressive, although I get just the slightest touch of over-concentration with hints of prune on the finish. The small yields meant the entire process, from destemming to sorting, was done by hand (last year around 30% of the crop was treated in this way), then fermented in small 40L cement vats that had seen their first service for just part of the crop in 2017. There was huge amounts of hard work and stress to ensure that no dried grapes made it through, with no pumping over and only soft manual punch down to control extraction. This is 100% 1st wine, same as it has been here for the past three years. 55% will be aged in new oak barrel, 45% in amphoras."

97-98 JAMES SUCKLING: "A bright and open young wine with polished and soft tannins that spread out and fold into the wine, becoming barely discernible, yet the feel and beauty of them frames the wine in a beautiful way. Love the fruit and purity."

96-99 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Pontet-Canet is a freak of nature. Dark, rich and explosive, the 2018 possesses off the charts richness and concentration, much of it coming from tiny yields of just ten hectoliters per hectare, or one third of a normal crop. The 2018 soars out of the glass with stunning aromatic intensity and depth. Black cherry, gravel, grilled herbs, leather, lavender and menthol stain the palate. Dense and hedonistically ripe, the 2018 is a stunningly beautiful wine. The grapes were crushed by hand. Because of the tiny yields, the entire production was vinified in Pontet-Canet´s new smaller concrete vats. All winemaking was done manually, without the aid of external temperature control or electricity. The 2018 is aging in a combination of 55% new oak and 45% terra cotta amphora. Quite simply, I have never tasted anything like it."

20 VINUM: "Besitzt diese unglaubliche Komplexität, Struktur und Tiefe, mit denen uns dieses Gut in den letzten Jahren verwöhnt hat, die schon fast transzendente Art, aber auch nie gekannte,
schon fast überschwängliche Fruchtigkeit und Frische. Ein Drittel einer normalen Ernte, doch einmal mehr ein Wein, der sich einmal mehr jeder Bewertung entzieht."

97-99 THE WINE CELLAR INSIDER: "Opaque in color, the wine explodes from the glass with black fruit, tar, wet forest floor, currants and licorice. Full-bodied, intense and powerful, this wine is also graceful on your palate. There is an impressive amount of weight and yet the wine feels light. The fruit coats your mouth, teeth and gums for over 60 seconds, which is a good thing as you will not want this wine to end. Not much of this gem is going to be available due to climatic conditions keeping the yields under ten hectoliters per hectare and making it much harder to find than usual."

96-98 JEB DUNNUCK: "Deeply colored, the 2018 Pontet-Canet checks in as a blend of 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 5% Cabernet Franc, and the rest Petit Verdot that was destemmed by hand, fermented all in concrete tanks (punch downs only) and is still aging 55% in new French oak and the balance in concrete amphoras. It´s an incredibly rich, opulent, and plush Pontet-Canet that offers loads of black and blue fruits, licorice, crushed violets, and graphite aromas and flavors. Full-bodied, powerful, beautifully textured and layered, it´s reminiscent of the magical 2009 with its rare mix of both hedonistic and intellectual pleasure. Unfortunately, the estate was decimated by mildew in the spring and lost a full two-thirds of their total production."


nur noch 2 Wochen... - CHATEAU LA GAFFELIERE
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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