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Chateau Smith Haut Lafitte - Pessac Leognan
Smith Haut Lafitte wird in der Tat mit zwei t geschrieben. Chateau Smith Haut Lafitte produziert seit 1991, als es von Daniel und Florence Cathiard gekauft wurde, sensationelle Weine und wird mittlerweile mit den Top-Weinen der Appellation in einem Atemzug genannt. Chateau Smith Haut Lafitte ist sowohl im Weiß- als auch im Rotweinbereich ein Begriff. Der Inhaber Daniel Cathiard war zusammen mit Jean-Claude Killy zweimaliger Olympiateilnehmer und er ist nach wie vor ein begnadeter Skifahrer. Daniel und Florence Cathiard verdienten Ihren Lebensunterhalt als Umsatzriesen mit einer selbst aufgebauten nahezu weltweit agierenden Sportartikelkette. Diese gründete Daniel Cathiard, nachdem er eine von seinem Vater übernommene Supermarktkette bereits zur zehntgrößten Kette in Frankreich ausgebaut hatte. Zu wenig der Selbstbestätigung, betätigte er sich anschließend äußerst erfolgreich als Präsident von Mc Cann Europa. Alle diese Engagements aber gingen als Investment in Smith Haut Lafitte über. Seit 1999 besitzen die Cathiards zusätzlich das wunderschöne Hotel Les Sources de Caudalie. Wenn sie es sich einmal so richtig gut gehen lassen wollen, dann sollten Sie dort einmal übernachten. Für Essen und Trinken bleibt aber dann nicht mehr viel übrig. Doch bevor Sie sich im dortigen Beauty Bereich mit Traubenkernöl einreiben lassen, geben Sie Ihr Geld lieber im angeschlossenen Restaurant aus, das macht zwar nicht schöner, dafür aber mehr Spaß! Doch zurück zum Wein. 72 Hektar stehen hier unter Ertrag, der Weißwein ist ein fast 100%iger Sauvignon blanc, lediglich 5% Semillon und 5% Sauvignon gris finden je nach Jahrgang Verwendung im Blend. Der Rotwein wird aus 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot und 10% Cabernet Franc assembliert. Das Erfolgsrezept von Smith Haut Lafitte sind niedrige Erträge, Abfüllung ohne Filtrierung und Schönung und nicht zuletzt unermüdliche Arbeit im Weinberg. Smith Haut Lafitte ist preislich nach wie vor unterbewertet. Sich hier zu engagieren lohnt sich. Und wenn Ihnen einmal eine Flasche 1961 über den Weg läuft, schlagen Sie zu bevor die Cathiards Ihnen die Flasche vor der Nase wegkaufen. Dieser Wein ist eine Sensation. Wir hatten bereits mehrmals die Gelegenheit, Bestände aus dem Chateaukeller zu geniessen.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Smith Haut Lafitte, 33650 Martillac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Smith Haut Lafitte, 33650 Martillac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 0.750 l 6er ausverkauft
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 0.750 l 12er ausverkauft
Sonderformate:
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 0.375 l 12er ausverkauft
  2020 0.375 l 24er ausverkauft
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 1.500 l 3er ausverkauft
  2020 1.500 l 6er ausverkauft
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 3.000 l 1er ausverkauft
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 6.000 l 1er ausverkauft
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 12.000 l 1er ausverkauft
Chateau Smith Haut Lafitte 2020 18.000 l 1er ausverkauft
LIMITIERT!
Wären wir mit den Cathiards nicht so gut befreundet, wären wir bereits ausverkauft. Von einem Feuerwerk bei diesem Wein zu sprechen, ist nämlich reichlich untertrieben. 2020 ist absolute Bordeaux-Sonderklasse und für das Gebotene definitiv zu günstig. Das ist ein klarer 100 Punkte Kandidat für die Neu-Bewertungen nach der Abfüllung, bereits jetzt liegen drei Bewertungen bis zu 100 Punkten vor! Wir hatten den Wein vorab verkostet und dann nochmals nach dem gemeinsame Mittagessen in der privaten Chartreuse. Sehen Sie sich einmal die gesamten Ratings an! Gratulation Daniel und Florence und insbesondere Fabien, der ist nämlich der Winemaker vor Ort.

98-100 THE WINEADVOCATE: "A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot aging in 60% new barriques, the very deep purple-black colored 2020 Smith Haut Lafitte makes an impactful entrance, opening with flamboyant notes of blackcurrant pastilles, chocolate-covered cherries and molten licorice, leading to nuances of ground cloves, woodsmoke, crushed rocks and dusty soil. The medium to full-bodied palate bursts with opulent black fruit preserves and shimmering mineral sparks, framed by exquisitely ripe and fantastically firm tannins and seamless freshness, finishing with epically long-lasting earthy and savory layers. This is the singular voice of Smith Haut Lafitte at its finest, and wow-oh-wow is it worth a listen. This 2020 has an alcohol of 14.5% with a pH of 3.65. The tannins this year were a little higher than 2018 and 2019. A little less than a third of production went into this grand vin."

95-97 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart floral unterlegte reife Herzkirschen, zart nach Cassis und Lakritze, feiner Edelholztouch, Nuancen von Orangenzesten, einladendes Bukett. Kraftvoll, saftig, reife Pflaumen und Kirschen, süße Textur, präsente, reife Tannine, bleibt sehr lange haften, feine Würze im Nachhall, sicheres Zukunftspotenzial."

19,5+ WEINWISSER: "65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 4 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot, 30 hl/ha, Alkohol 14.3 vol%. Undurchsichtiges Purpur mit schwarzer Mitte, lila Rand. Vielschichtiges schwarzbeeriges Bouquet gepaart mit dominikanischem Tabak und exotischen Hölzern. Im zweiten Ansatz edle Cassiswürze, dunkle Schokotrüffel und Sandelholz. Am konzentrierten Gaumen mit cremiger Textur, betörend salziger Extraktfülle, engmaschiges Tanninkorsett und mit dichten Muskeln überzogenen Körper. Im katapultartigen Finale kleine schwarze Beeren, Estragon und eine volle Ladung Graphit. Erinnert mich an den 2016er. Ein *Oximore* JG meint Fabien schmunzelnd. Jubiläum: der 25. Jahrgang von Fabien Teitgen."

96-98 WINE ENTHUSIAST: "96–98. Barrel Sample. This is a very fine wine, packed with tannins that are rich and suspended in the wine with its smoky edge and ripe blackberry fruits. The wine is direct in its fine, fragrant freshness and in its texture that gives power and concentration. Obviously for long-term aging."

17+ JANCIS ROBINSON: "Mid crimson. Nuanced, complex nose suggests masses of ripeness and intense aromas. Interesting dried-bay-leaves note on the nose followed by some slight leafiness. Rich, polished palate – structured juiciness. Then pretty dry on the finish – not quite as luscious on the palate as the nose suggests. Masses of sandy-textured tannins on the finish. Will need lots of time. Drink 2029 – 2045"

97 DECANTER: "Powerful on the attack, dense and concentrated at first then brighter on the retro-olfaction with layers of spice, liquorice and flowers. Intense but beautifully precise, with iris and peony aromatics coming in strongly as it opens in the glass. A ton of nuance and complexity, really takes its time, delivering a masterclass in restrained Pessac glamour. Average yields 30hl/ha for the reds. 1% Petit Verdot completes the blend. 60% new oak. Harvest started on September 9 - 30. Drinking Window 2030 - 2050"

99-100 JAMES SUCKLING: "So much blackcurrant, graphite and iodine character. Full-bodied. Incredible quality to the tannins. They are polished yet powerful. It’s so long and complete with such depth and toned muscles. Vertical. Very fresh and energetic. Will it be better than the famous 2015? Maybe the best ever. From organically grown grapes. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc and 1% petit verdot."

95-97 ANTONIO GALLONI: "The 2020 Smith Haut Lafitte is a thrilling wine of grandeur and spellbinding beauty. The aromatics literally soar out of the glass, perhaps driven by a touch more Cabernet Sauvignon in the blend. A vertical, explosive wine, the 2020 possesses tremendous energy. It is a rapturous wine that will delight readers for years to come. A move towards gentler extractions, with less oak impact, allows the purity of the fruit to come through loud and clear. Inky dark cherry, plum, mocha, dried herbs and lavender are all amplified in the 2020, but what I admire most is a total sense of harmony. I can´t wait to see how it ages, as evolution has at times been the sole Achilles heel here."

95-97 NEAL MARTIN: "The 2020 Smith Haut Lafitte was picked from September 9, the yields 20% down on average due to the dry summer period, and matured in 60% new oak with no vin de presse. This actually blossomed after an hour’s opening, revealing exquisite blackberry, briar, crushed rock and light rose petal scents, very nuanced considering the growing season and the 14.5° alcohol. The palate is medium-bodied with supple tannins and a very fine line of acidity that keeps this on its tippy-toes. Disarmingly pure, its silky texture is very appealing, likewise the veering toward more red berry fruit lacked with white pepper toward the finish. This may well surpass the previous two vintages. An outstanding effort from winemaker Fabien Teitgen and his team."

97-99 THE WINE CELLAR INSIDER: "Incredibly dark in color, the aromatics spring from the glass with smoke, tobacco leaf, blackberry, cassis, licorice, flowers, cocoa and cigar box notes. The wine is full-bodied, rich, lush, opulent and intense. All that power is harnessed by freshness, intensity and lift. There is a beautiful sense of purity and vibrancy not found in previous vintages. With textures of silk and cashmere, with layers of perfectly ripe, seductive, black and dark red fruits accompanied by Valrhona chocolate, the seamless finish stays with you, expanding for close to 60 seconds! This is clearly the best wine Smith Haut Lafitte ever produced! The reason is simple. Previous vintages at times felt like they were made in the cellar. Here you taste a wine that was produced in the vineyard. Blending 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot, 14.5% ABV pH of 3.65. The harvest took place September 12 through September 30, yields were only 32 hectoliters per hectare."

97-100 JEB DUNNUCK: "Possibly ranking with the top two or three wines of the vintage, the 2020 Smith Haut Lafitte is a blockbuster that reminds me of a hypothetical mix of the 2009 and 2010. Based on a blend of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot, its dense purple hue is followed by a monster bouquet of ripe black fruits, scorched earth, charcoal, and graphite. All of these carry to a full-bodied Pessac-Léognan with flawless balance, loads of ripe, polished tannins, a dense mid-palate, and a great, great finish. It’s one of the gems in the vintage and should be snatched up by readers. Give bottles just 4-6 years in the cellar, count yourself lucky, and enjoy over the following 20-30 years."


Graf Neippergs Hauswein
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2020 Chateau Figeac
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2020 Chateau Montrose
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2020 Leoville Las Cases
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Unger Weine im WIRED Magazine
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Bordeaux Jahrgang 2020
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Das Weinjournal #1
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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