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Chateau Suduiraut - Sauternes
Suduiraut produziert als Nachbar von Yquem aus 87 Hektar einen sehr konzentrierten Sauternes. Die Hektarerträge liegen bei 15 Hektoliter pro Hektar. Die Cuvée besteht zu 90% aus Semillon und 10% Sauvignon Blanc. Der Jahrgang 1997 war für Sauternes übrigens ein sehr erfolgreiches Jahr.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Suduiraut, Suduiraut, 33210 Preignac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Suduiraut, Suduiraut, 33210 Preignac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er 333,30 €
(74,07 €/l)
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2018 0.750 l 12er 658,80 €
(73,20 €/l)
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Sonderformate:
2018 0.375 l 12er 347,40 €
(77,20 €/l)
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  2018 0.375 l 24er 680,40 €
(75,60 €/l)
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2018 1.500 l 3er 340,50 €
(75,67 €/l)
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  2018 1.500 l 6er 673,80 €
(74,87 €/l)
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93-95 THE WINEADVOCATE: "The pale to medium lemon-gold colored 2018 Suduiraut comes bounding out of the glass with exuberant notes of candied peel, warm pineapple, guava and key lime pie with hints of orange marmalade and beeswax. The palate is packed with power and richness, with mouth-coating tropical fruits and a long earth-laced finish."

92 FALSTAFF: "Mittleres Gelbgrün, Silberreflexe. Diesmal 100 Prozent aus Semillion: Intensiv nach Orangenmarmelade, Mandarinenzesten und Blütenhonig. Deutliche Süße, reifer Pfirsich, weiche Textur, feiner Honig, mineralisch im Abgang, gelbe Tropenfrucht im Rückgeschmack, etwas ungewöhnlich, aber durchaus interessant."

19 WEINWISSER: "100?% Sémillon, 5?hl/ha. Goldgelb mit lindgrünen Reflexen. Verhaltener Beginn nach frisch gekochtem Birnenmark, reifem Pfirsich und Mandarinenöl, dahinter zarte Kandisnote gepaart mit eingelegten Kumquats. Am fülligen Gaumen mit sirupartiger, gehaltvoller Textur. Im gebündelten Finale zeigt das Kraftpaket sein wahres Gesicht: Mango und Passionsfrucht sowie weisse Schokomousse, fein pfeffrigen Extrakt und Karamellbonbons. Damit gehört er ganz klar zur Spitze der Appellation."

91-94 WINESPECTATOR: "This is already plumping out, with tangerine, peach and wax notes. Reveals a hint of bitter almond on the finish.—J.M."

94-96 WINE ENTHUSIAST: "94–96. Barrel Sample. Low yields from a late harvest in Sauternes have produced a wine with an orange marmalade flavor, lined with citrus acidity and a core of rich botrytis. Made from 100% Sémillon, there is great acidic lift in this intensely rich wine."

94 DECANTER: "This is an enjoyable, luxurious and indulgent Sauternes. It’s extremely rich, dark and concentrated – in keeping with its tiny yields (5hl/ha in 2018, of which 40% went into the grand vin) - with attractive bitter orange flavours that cleverly work to give tension where otherwise the low acidity might lose tension. 125g/l residual sugar. The harvest ended on 9 November."

97-98 JAMES SUCKLING: "This has lots of concentration and mushroom and spice character. Plenty of botrytis. Dense and flavorful finish. Big wine for the vintage. Five hectoliters a hectare and half went into the second wine."

17 VINUM: "Besonders fruchtig wie viele Weine dieses Jahres, aber auch mit Klasse, Saftigkeit und Frische."

94 THE WINE CELLAR INSIDER: "Pineapple, apricot, cashews, vanilla, honey, almond butter and butterscotch create the sublime perfume. On the palate, which is where this wine needs to be, the wine is sweet, fat, ripe, palate filling and racy, with the right amount of acidity and honeyed fruit keeping everything in balance. This is the only vintage in the history of the estate made from 100% Semillon."

93-95 JEB DUNNUCK: "There’s not much of the 2018 Château Suduiraut to go around but it’s a beautiful wine. Lovely orange blossom, honeyed apricots, white flowers, and subtle spice aromas and flavors all emerge from this full-bodied, decadent Sauternes that has a layered, pure, beautifully balanced profile. With good complexity, terrific balance, and a clean finish, it’s going to shine for 15-20 years."


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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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