Haut Brion (Zweitwein Clarence de Haut Brion, früher Bahans Haut Brion, Weisswein Haut Brion Blanc) ist einer der 5 Premier Crus. Im Archiv von Haut Brion finden sich erste Aufzeichnungen über das Gut aus dem Jahr 1426. Eine so lange Geschichte ist natürlich immer bewegt, im Falle von Haut Brion weist sie auf jeden Fall deutlich mehr Höhen als Tiefen auf. Haut Brion wurde u.a. im Tagebuch des 1633 in London geborenen Schriftstellers Samuel Pepys erwähnt, der am 10. April 1663 schrieb: "Ich habe gerade einen französischen Wein namens Ho-Bryan (sic) probiert, welcher den besten und außergewöhnlichsten Geschmack hat, der mir jemals begegnet ist…." Haut Brion ist ein wahres Juwel, mitten in der Stadt gelegen. Die Weinberge befinden sich wunderschön eingebettet in Pessac, einem Vorort von Bordeaux. Sie sind von einer Mauer gegen die Wohnhäuser und die direkt daran vorbeiführende Straße geschützt - das dürfte in der Welt der Spitzenweine wohl einmalig sein. Haut Brion wird zusammen mit La Mission Haut Brion unter der Regie des jungen Jean Philippe Delmas vinifiziert, der den Posten im Jahr 2003 von seinem Vater übernahm. Die Cuvée des Haut Brion besteht etwa zu 49% aus Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Interessant ist, dass ein Haut Brion nie holzgeprägt schmeckt, obwohl er in Top- Jahrgängen bis zu zweieinhalb Jahre in neuen Fässern reift.
90-92 THE WINEADVOCATE: "La Clarté de Haut-Brion is the second wine of both Haut-Brion Blanc and La Mission Haut-Brion Blanc, produced from the declassified selections from both estates. This vintage is a blend of 51.7% Sauvignon Blanc and 48.3% Semillon, harvested from the 29th of August to the 10th of September. The estimated label alcohol degree is 13.5%. The 2019 La Clarté de Haut-Brion needs just a little swirling and coaxing to begin to shake loose lovely scents of Golden Delicious apple, ripe peaches and lemongrass with nuances of allspice, white pepper and shaved almonds. The medium-bodied palate offers a great intensity of spiced stone fruit flavors along with a satiny texture and seamless freshness, finishing savory."
92-94 WINE ENTHUSIAST: "Finely balanced Sauvignon Blanc and Sémillon give this second white from the Haut-Brion and La Mission Haut-Brion vineyards. It has the richness that is evident in the white wines of this vintage with vibrant green and white fruits, streaked with minerality. The wine is good for medium-term aging."
92 DECANTER: "Wonderfully juicy frame. This feels subtle at first, but the aromatics blossom quickly and in fact there is a real fist of white pepper and juicy stone fruits. Builds with care and attention, and the slate texture increases through the palate. First time in history they picked the Sémillon before Sauvignon Blanc. Harvest 29 August to September 9. Yields were 60hl/ha, after 45hl/ha last year, so extremely plentiful."
92 ANTONIO GALLONI: "The 2019 La Clarté de Haut-Brion is clear with green tints. This has a very tempting bouquet with subtle tropical fruit, passion fruit and even a touch of lychee, all very well defined, hints of orange blossom developing with time in the glass. The palate is well balanced with a slither of sour lemon on the entry and alerting the senses. Moderate depth, quite spicy relative to previous vintages with veins of stem ginger towards the finish. This is a very stylish La Clarté that should offer a decade of drinking pleasure." - Neal Martin
92 ANTONIO GALLONI: "The 2019 La Clarté de Haut-Brion is exquisite. It is a wine of unreal harmony that balances the richness of the year with the energy that comes from picking the Sémillon earlier than in the past. Orchard fruit, mint, white flowers, green apple and lemon peel give La Clarté its briskness and breezy tension. The Sauvignon Blanc is quite expressive today. The 2019 was bottled on April 28, 2020. It clearly needs time to come together."
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