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Chateau La Mission Haut Brion
Chateau Branaire Ducru
Chateau Haut Brion blanc - Graves
Haut Brion (Zweitwein Clarence de Haut Brion, früher Bahans Haut Brion, Weisswein Haut Brion Blanc) ist einer der 5 Premier Crus. Im Archiv von Haut Brion finden sich erste Aufzeichnungen über das Gut aus dem Jahr 1426. Eine so lange Geschichte ist natürlich immer bewegt, im Falle von Haut Brion weist sie auf jeden Fall deutlich mehr Höhen als Tiefen auf. Haut Brion wurde u.a. im Tagebuch des 1633 in London geborenen Schriftstellers Samuel Pepys erwähnt, der am 10. April 1663 schrieb: "Ich habe gerade einen französischen Wein namens Ho-Bryan (sic) probiert, welcher den besten und außergewöhnlichsten Geschmack hat, der mir jemals begegnet ist…." Haut Brion ist ein wahres Juwel, mitten in der Stadt gelegen. Die Weinberge befinden sich wunderschön eingebettet in Pessac, einem Vorort von Bordeaux. Sie sind von einer Mauer gegen die Wohnhäuser und die direkt daran vorbeiführende Straße geschützt - das dürfte in der Welt der Spitzenweine wohl einmalig sein. Haut Brion wird zusammen mit La Mission Haut Brion unter der Regie des jungen Jean Philippe Delmas vinifiziert, der den Posten im Jahr 2003 von seinem Vater übernahm. Die Cuvée des Haut Brion besteht etwa zu 49% aus Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Interessant ist, dass ein Haut Brion nie holzgeprägt schmeckt, obwohl er in Top- Jahrgängen bis zu zweieinhalb Jahre in neuen Fässern reift.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er ausverkauft
2019 0.750 l 12er ausverkauft
96-98 WINE ENTHUSIAST: "The richness of the Sauvignon Blanc in this wine is outstanding. Combined with a tight mineral texture and the purity of the fruits, the wine is on the cusp of something seriously great. It will certainly age over many years."

17,5 JANCIS ROBINSON: "Aromatic, Sauvignon-led nose with fine, pink-grapefruit aromatics. Explosive palate, full-flavoured, round, gourmand but fresh. More flamboyant than La Mission. Lovely weight and persistence with a tangy, fresh finish. (JL)"

97 DECANTER: "Clear difference in personality from La Mission Blanc, tons of rich texture, but more pulled together, with the Sauvignon making its mark. Feels poised at exactly the right level of ripeness, where there is so much flavour, it drips with citrus and nectarine alongside hints of green leaf and juice. One to savour, a brilliant Haut Brion Blanc with mouthwatering salinity on the finish."

96 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Haut-Brion Blanc is cut from a different cloth to the La Mission Haut-Brion Blanc. Taciturn initially, it then delivers intense green apple, gooseberry, honeysuckle and grass clipping aromas that are extremely well delineated. The palate is magnificently balanced with just the right amount of salinity. It has slightly more energy than its aforementioned sibling. The finish is tensile and light spiced with a very persistent aftertaste. This is one of the best Haut-Brion Blanc that I have encountered out of barrel." - Neal Martin

97 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Haut-Brion Blanc is a regal white of uncommon complexity and nuance. Textured and resonant in feel, the 2019 saturates the palate with a host of citrus and mineral-drenched flavors. White pepper, chalk, mint and lifted floral overtones all develop in the glass, but it is the wine´s textural resonance that stands out most. A thrilling white, the 2019 simply has it all. In a word: magnificent."

La Clarte de Haut Brion - Graves
Haut Brion (Zweitwein Clarence de Haut Brion, früher Bahans Haut Brion, Weisswein Haut Brion Blanc) ist einer der 5 Premier Crus. Im Archiv von Haut Brion finden sich erste Aufzeichnungen über das Gut aus dem Jahr 1426. Eine so lange Geschichte ist natürlich immer bewegt, im Falle von Haut Brion weist sie auf jeden Fall deutlich mehr Höhen als Tiefen auf. Haut Brion wurde u.a. im Tagebuch des 1633 in London geborenen Schriftstellers Samuel Pepys erwähnt, der am 10. April 1663 schrieb: "Ich habe gerade einen französischen Wein namens Ho-Bryan (sic) probiert, welcher den besten und außergewöhnlichsten Geschmack hat, der mir jemals begegnet ist…." Haut Brion ist ein wahres Juwel, mitten in der Stadt gelegen. Die Weinberge befinden sich wunderschön eingebettet in Pessac, einem Vorort von Bordeaux. Sie sind von einer Mauer gegen die Wohnhäuser und die direkt daran vorbeiführende Straße geschützt - das dürfte in der Welt der Spitzenweine wohl einmalig sein. Haut Brion wird zusammen mit La Mission Haut Brion unter der Regie des jungen Jean Philippe Delmas vinifiziert, der den Posten im Jahr 2003 von seinem Vater übernahm. Die Cuvée des Haut Brion besteht etwa zu 49% aus Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Interessant ist, dass ein Haut Brion nie holzgeprägt schmeckt, obwohl er in Top- Jahrgängen bis zu zweieinhalb Jahre in neuen Fässern reift.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2019 0.750 l 6er 422,10 €
(93,80 €/l)
bestellen
2019 0.750 l 12er 836,40 €
(92,93 €/l)
bestellen
90-92 THE WINEADVOCATE: "La Clarté de Haut-Brion is the second wine of both Haut-Brion Blanc and La Mission Haut-Brion Blanc, produced from the declassified selections from both estates. This vintage is a blend of 51.7% Sauvignon Blanc and 48.3% Semillon, harvested from the 29th of August to the 10th of September. The estimated label alcohol degree is 13.5%. The 2019 La Clarté de Haut-Brion needs just a little swirling and coaxing to begin to shake loose lovely scents of Golden Delicious apple, ripe peaches and lemongrass with nuances of allspice, white pepper and shaved almonds. The medium-bodied palate offers a great intensity of spiced stone fruit flavors along with a satiny texture and seamless freshness, finishing savory."

92-94 WINE ENTHUSIAST: "Finely balanced Sauvignon Blanc and Sémillon give this second white from the Haut-Brion and La Mission Haut-Brion vineyards. It has the richness that is evident in the white wines of this vintage with vibrant green and white fruits, streaked with minerality. The wine is good for medium-term aging."

92 DECANTER: "Wonderfully juicy frame. This feels subtle at first, but the aromatics blossom quickly and in fact there is a real fist of white pepper and juicy stone fruits. Builds with care and attention, and the slate texture increases through the palate. First time in history they picked the Sémillon before Sauvignon Blanc. Harvest 29 August to September 9. Yields were 60hl/ha, after 45hl/ha last year, so extremely plentiful."

92 ANTONIO GALLONI: "The 2019 La Clarté de Haut-Brion is clear with green tints. This has a very tempting bouquet with subtle tropical fruit, passion fruit and even a touch of lychee, all very well defined, hints of orange blossom developing with time in the glass. The palate is well balanced with a slither of sour lemon on the entry and alerting the senses. Moderate depth, quite spicy relative to previous vintages with veins of stem ginger towards the finish. This is a very stylish La Clarté that should offer a decade of drinking pleasure." - Neal Martin

92 ANTONIO GALLONI: "The 2019 La Clarté de Haut-Brion is exquisite. It is a wine of unreal harmony that balances the richness of the year with the energy that comes from picking the Sémillon earlier than in the past. Orchard fruit, mint, white flowers, green apple and lemon peel give La Clarté its briskness and breezy tension. The Sauvignon Blanc is quite expressive today. The 2019 was bottled on April 28, 2020. It clearly needs time to come together."


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