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Subskription vom 4. September 2023

...weniger als 500 Kisten jährlich

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Am Sonntag, den 10.09.2023, ist Ihre letzte Chance, an individuell, ausschließlich für Sie persönlich, abgefüllte Sonderformate des herausragenden Bordeaux-Jahrganges 2022 zu gelangen. Die Chateaux machen bereits seit Wochen erheblich Druck, da die Beschaffung von Glas und Holz mit enormen Schwierigkeiten verbunden ist. Insofern wurde die Deadline mit dem Jahrgang 2022 deutlich früher gesetzt, zudem reduzierten viele Chateaux die Anzahl an möglichen Sonderformaten. Für uns bereits seit Jahren ein klarer Trend, deshalb lieber jetzt, wer weiß, was die Zukunft bringt!

Ein Chateau, dass Sie aus genau diesem Grund, aberenso aus vielerlei Gründen mehr, unbedingt auf dem Radar haben müssen, ist das Pomerol-Gut 2022 CHATEAU GUILLOT CLAUZEL. Der junge GUILLAUME THIENPONT,
Sprössling von ALEXANDRE THIENPONT auf Vieux Chateau Certan - die Familie nennt ebenso
CHATEAU GUILLOT CLAUZEL alljährlich, deshalb hiervon Magnumflaschen… kaum auszudenken 😉. Wir sind gut mit GUILLAUME befreundet, hatten erst unlängst gemeinsam einen alten Jahrgang Heitz Martha´s Vineyard, gegen den GUILLAUME einen mehr als adäquaten VCC anstellte, dabei riet er uns nochmals augenzwinkernd, uns auf
diesem Gut zu engagieren. Preislich ist 2022 CHATEAU GUILLOT CLAUZEL nämlich bei etwa einem Drittel von Vieux Chateau Certan, qualitativ aber schließt dieser Wein mehr und mehr auf. Kein Wunder, dass JEFF LEVE vom THE WINE CELLAR INSIDER mit -97 Punkten rangeht, der WEINWISSER mit 18,5 bewertet.


Lediglich 2,4 Hektar umfasst CHATEAU GUILLOT CLAUZEL, bestockt sind die Flächen mit
mehr als 70 Jahre alten Rebstöcken. Einer der vielen Prestige-Nachbarn ist übrigens Chateau Trotanoy. GUILLAUME erklärte uns: „…the soil of Guillot Clauzel is more like the gravely parts at Vieux Chateau Certan but with a fresh undersoil. Therefore we have perfect drainage on one side, but also good water capacity in the deeper soils on the other side, which was important in the vintage 2022, because it gives us great freshness. I can also see the positive change in the vinerard since I took over. Unfortunately the total production again was very small…”

Mit dem Jahrgang 2022 vinifizierte GUILLAUME eine Cuvee aus 83% Merlot und 17% Cabernet Franc, die er aktuell zu 30% in neuem Holz reift. Wir verkosteten den Wein zwei Mal gemeinsam mit ihm und notierten begeistert: „Beeindruckende Nase roter und dunkler Beeren, asiatische Gewürze, Palisanderholz. Am Gaumen wiederum sehr schwarzbeerig, mit Schokolade und Kakao. Dabei sehr straff und komplex konturiert, trotzdem enorm seidig und
geschliffen. Und dann diese irren Terroirnoten, die ungemein Rasse verleihen. Das ist ein perfekt vinifizierter Pomerol aus allerbestem Hause mit grandioser Zukunft!“

2022 Chateau Guillot Clauzel Pomerol
Chateau Guillot Clauzel 2022
Pomerol
THE WINE CELLAR INSIDER: "The wine pops with its nose of chocolate, black cherries, and flowers. But, the best part of the experience is the silky, creamy, sexy textures, and the layers of dark cocoa, and plums. The long sensuous finish is rich, fresh, and supple. This is an insiders secret in Pomerol. The production averages only 500 cases per vintage. If you are a fan of Pomerol, and you want to try something new, check it out. The wine blends 83% Merlot with 17% Cabernet Franc.14.5% ABV, 3.77 pH. Guillaume Thienpont of Vieux Chateau Certan is in charge of the estate. Drink from 2026-2050."
95-97 THE WINE CELLAR INSIDER
18,5 WEINWISSER
93-95 THE WINE ADVOCATE
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92-93 JAMES SUCKLING
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THE WINE ADVOCATE: "The 2023 Lafleur is one of a small number of contenders for the title of wine of the vintage, and it's one 2023 that appears to surpass its 2022 counterpart. Wafting from the glass with aromas of blackberries, cherries and plums mingled with hints of licorice, violets and mint, it's full-bodied, deep and layered, with a concentrated core of lively, succulent, pure fruit framed by beautifully refined tannins, concluding with a long, fragrant finish. Its exquisite structure, intensity without weight and ineffable harmony mark it out as a great Lafleur, and one that will be worth a special effort to seek out. It's a blend of 56% Cabernet Franc and 46% Merlot."
98-100 THE WINE ADVOCATE
98-99 JAMES SUCKLING
97 DECANTER
97 FALSTAFF
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JAMES SUCKLING: "The texture to this is really something, with tannins that are silky and totally integrated. It remains so lifted and weightless, but then it runs long and tight. Very attractive citrus fruit and blueberries, as well as a touch of tile and ceramic. Caresses your palate. 70% merlot and 30% bouchet (cabernet franc)."
96-97 JAMES SUCKLING
94-96 THE WINE ADVOCATE
95 FALSTAFF
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94-95 JAMES SUCKLING
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Chateau Beauregard 2023
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JAMES SUCKLING: "This is very tight, transparent and sleek. Medium body, very fine tannins and a racy, bright finish. The tannins are so refined and polished. 74% merlot, 20% cabernet franc and 6% cabernet sauvignon. From organically grown grapes."
94-95 JAMES SUCKLING
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Pomerol - Highlight
DECANTER: "Fragrant redcurrant and cranberry. Milk chocolate, vanilla, creamy, fruity and fresh with cherry and plum fruit. Cool and crisp, so much freshness straight away and so sleek, the weight is there in the density of the ripe fruit but this keeps a very slick frame. Lovely movement and energy, softly vibrant but also quite rich - a spectrum of cranberry and blackcurrant and plum fruit gives lots of different expressions with liquorice and tobacco on the finish. Chalky and stony, a lovely mineral grip too. Feels sophisticated, with balance, nothing sticks out, suave and elegant. I love it’s gentle expression though, doesn’t shout but this will be so great to drink and enjoy. I love it. Everything seems to be balanced delicately on a tightrope, with tenderness, density and tension. Really great and more finessed than some Pomerols. 3.8pH. Ageing 8% amphora, 50% new oak, 15% foudre, the rest used barrels. 42hl/ha yield. Green harvests were performed to drop 15-20% of the potential yield, given the team 'had never seen so many grapes on the vines'."
97 DECANTER
96-97 JAMES SUCKLING
95 FALSTAFF
93-95 THE WINE ADVOCATE
93-95 LISA PERROTTI-BROWN
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FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Zarte Kräuterwürze, ein Hauch von Heidelbeeren, reife Kirschen, kandierte Veilchen und Orangenzesten. Saftig, komplex und elegant, feine Extraktsüße, reife Tannine, schokoladiger Abgang, feine Röstaromen und Karamell im Nachhall, sehr gelungener Stil."
94 FALSTAFF
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94-95 JAMES SUCKLING
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