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Chateau La Fleur Petrus

Chateau La Fleur Petrus

Ein Wein, um den wir alljährlich betteln, ist CHATEAU LA FLEUR PETRUS. Jahrgänge nämlich wie 1947, 1950 oder 1961 haben diesem Chateau zu einem derartigen Kultstatus verholfen, dass die Käufer hier Jahr für Jahr Schlange stehen. Erbrachte der Jahrgang 2022 noch eine extrem limitierte Erntemenge, war 2023 etwas generöser, weshalb wir Ihnen diese Trouvaille explizit ans Herz legen können.

CHATEAU LA FLEUR PETRUS ist eines der Flaggschiffe aus dem Haus J.P. MOUEIX, gelegen in prominenter Nachbarschaft von Petrus und Chateau Lafleur, daher der prestigeträchtige Name. Aus den 18 Hektar Weinbergen resultierte die 2023er-Ernte mit einer Cuvee aus 97% Merlot, dem Rest Cabernet Franc und Petit Verdot. Dies formt einen ungemein konzentrierten, männlichen Pomerol mit dunklen Früchten, Gewürzen und einer derart grandiosen Finesse, dass es einem wirklich die Sprache verschlug und man nach dem nächsten Verkostungsschluck verlangte. Zudem ist der Preis von 164,50 Euro im Vergleich der 225,00 Euro für den Jahrgang 2022 sehr lukrativ. Wir hatten zweimal die Gelegenheit 2023 CHATEAU LA FLEUR PETRUS zu verkosten und waren vom Potential dieses Pomerol begeistert. Zum anschließenden Mittagessen servierte EDOUARD MOUEIX den Jahrgang 2010, nach dem wir uns umgehend auf die Suche machten, EDOUARD jedoch: „2023 liegt qualitativ deutlich über dem Jahrgang 2010.“ Wir können Ihnen deshalb nur eines mit auf den Weg geben; 2023 CHATEAU LA FLEUR PETRUS ist ein super Pomerol. Sehen Sie sich einmal die Bewertungen an. 19 WEINWISSER, mehrere Bewertungen bis 98 Punkte, ebenso bis 97 Punkte. Eine schöne 6er-Kiste kostet Sie 987,00 Euro, zudem haben Sie auch bei diesem Chateau bei UNGER WEINE, als einzigem Anbieter, die Möglichkeit Einzel-Holzkisten zu ordern.

2023 Chateau La Fleur Petrus Pomerol
Chateau La Fleur Petrus 2023
Pomerol
Eines der Flagschiffe aus dem Haus J.P. Moueix. Und diesem Anspruch wurde 2023 La Fleur Petrus mehr als gerecht. 164,50 Euro anstatt 225,00 Euro (Jahrgang 2022) sind eine klare Ansage und machen diesen Wein extrem lukrativ. Beeindruckend dabei, dass die Cuvee aus nahezu 97% Merlot besteht, der Rest ist Cabernet Franc mit einem Schuss Petit Verdot. Ein konzentrierter, männlicher Pomerol mit dunklen Früchten, Gewürzen und einer derart grandiosen Finesse, dass es einem die Sprache verschlug. Das ist ein Super-Pomerol mit perfekten Bewertungen!
97-98 JAMES SUCKLING
19 WEINWISSER
97 VINUM
96-98 THE WINE CELLAR INSIDER
96 DECANTER
94-97 JEB DUNNUCK
94-96 THE WINE ADVOCATE
95 FALSTAFF
93-95+ LISA PERROTTI-BROWN
17 JANCIS ROBINSON
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2023 Chateau Saint-Pierre Pomerol
Chateau Saint-Pierre 2023
Pomerol
DECANTER: "Gorgeous aromatics on the nose, deep, dark floral scents and black fruit. Supple but richly textured, grippy and fresh, so bright and crystalline. Really pure but there’s grip to the tannins that gives this a wide expression. Not so Pomerol like in terms of its structure - less plush more straight but there’s finesse here with underlying power. Nicely constructed and presented. A little funnelled towards the finish with a real salty, graphite and liquorice tang. Restrained and graceful. Ageing in 58% new oak (225l and 500l), 31% one year barrels and 11% amphora."
95 DECANTER
93-95 LISA PERROTTI-BROWN
93-94 JAMES SUCKLING
93 VINUM
2023 Chateau Clos Rene Pomerol
Chateau Clos Rene 2023
Pomerol
JAMES SUCKLING: "Notes of ripe dark berries and chocolate. Medium- to full-bodied with compact, velvety tannins. Good concentration at the core with a lingering finish."
92-93 JAMES SUCKLING
91-93 THE WINE CELLAR INSIDER
90-92 THE WINE ADVOCATE
2023 Chateau Lafleur Pomerol
Chateau Lafleur 2023
Pomerol
THE WINE ADVOCATE: "The 2023 Lafleur is one of a small number of contenders for the title of wine of the vintage, and it's one 2023 that appears to surpass its 2022 counterpart. Wafting from the glass with aromas of blackberries, cherries and plums mingled with hints of licorice, violets and mint, it's full-bodied, deep and layered, with a concentrated core of lively, succulent, pure fruit framed by beautifully refined tannins, concluding with a long, fragrant finish. Its exquisite structure, intensity without weight and ineffable harmony mark it out as a great Lafleur, and one that will be worth a special effort to seek out. It's a blend of 56% Cabernet Franc and 46% Merlot."
98-100 THE WINE ADVOCATE
99 VINUM
98-100 LISA PERROTTI-BROWN
98-99 JAMES SUCKLING
97-99 THE WINE CELLAR INSIDER
19 WEINWISSER
97 DECANTER
97 FALSTAFF
17,5 JANCIS ROBINSON
2023 Pensees de Lafleur Chateau Lafleur Pomerol
Chateau Lafleur - Pensees de Lafleur 2023
Pomerol
JAMES SUCKLING: "The texture to this is really something, with tannins that are silky and totally integrated. It remains so lifted and weightless, but then it runs long and tight. Very attractive citrus fruit and blueberries, as well as a touch of tile and ceramic. Caresses your palate. 70% merlot and 30% bouchet (cabernet franc)."
96-97 JAMES SUCKLING
94-96 THE WINE ADVOCATE
95 VINUM
95 FALSTAFF
94-96 LISA PERROTTI-BROWN
18 WEINWISSER
93 DECANTER
92-94 THE WINE CELLAR INSIDER
2023 Domaine de l´Eglise Pomerol
Domaine de l´Eglise 2023
Pomerol
JAMES SUCKLING: "Impressive freshness and succulence to the fruit flavors. Chocolatey character is backed by smooth, well-integrated tannins. Medium to full body. Plenty of dark and blue fruit on the mid-palate, leading to a firm finish. Old vines worked well here. Very structured with solid tannins. 98% merlot and 2% cabernet franc. Better than 2022."
94-95 JAMES SUCKLING
92-94 LISA PERROTTI-BROWN
92-94 THE WINE CELLAR INSIDER
2023 Chateau Beauregard Pomerol
Chateau Beauregard 2023
Pomerol
JAMES SUCKLING: "This is very tight, transparent and sleek. Medium body, very fine tannins and a racy, bright finish. The tannins are so refined and polished. 74% merlot, 20% cabernet franc and 6% cabernet sauvignon. From organically grown grapes."
94-95 JAMES SUCKLING
18 WEINWISSER
93 VINUM
93 DECANTER
92-94 THE WINE CELLAR INSIDER
92 FALSTAFF
2023 Chateau l´Evangile Pomerol
Chateau l´Evangile 2023
Pomerol
Pomerol - Highlight
Die Pomerol Dependance von Chateau Lafite Rothschild. Wir hatten den Wein zweimal zur Verkostung im Glas, einmal gemeinsam mit Saskia de Rothschild, die sichtlich stolz auf ihr Ergebnis war. Seit dem Jahrgang 2020 ist die junge Juliette Couderc hier als echnische Direktorin tätig und ihre Handschrift lässt den Wein deutlich präziser, feiner und eleganter erscheinen. 78% Merlot gelangten im Jahr 2023 in den Blend. Ein sehr dichter, dunkelbeeriger Evangile, der bereits bei der Verkostung zu umgehendem Genuß animierte. Ein wirklich toller Evangile!
97 DECANTER
96-98 THE WINE CELLAR INSIDER
96-97 JAMES SUCKLING
96 VINUM
18+ WEINWISSER
95 FALSTAFF
93-95+ JEB DUNNUCK
93-95 THE WINE ADVOCATE
93-95 LISA PERROTTI-BROWN
2023 Chateau Lafleur Gazin Pomerol
Chateau Lafleur Gazin 2023
Pomerol
JEB DUNNUCK: "All Merlot pulled from 8.5 hectares of vines on the eastern side of the appellation, the 2023 Château Lafleur-Gazin sports a deeper ruby/purple hue as well as rocking red and black fruits that give way to spicy oak, chocolate, and loamy earth-like nuances. This richly textured, medium to full-bodied Pomerol has a round, lush mouthfeel, terrific mid-palate depth, and outstanding length. Count me impressed. This is worth checking out."
93-95 JEB DUNNUCK
94 FALSTAFF
93-94 JAMES SUCKLING
93 VINUM
93 DECANTER
91-94 THE WINE ADVOCATE
17,5 WEINWISSER
90-92 THE WINE CELLAR INSIDER
2023 Chateau Mazeyres Pomerol
Chateau Mazeyres 2023
Pomerol
JAMES SUCKLING: "Ripe dark berries with a hint of chocolate. Medium- to full-bodied with firm tannins. Some salinity to it. Dense and structured. From organically grown grapes."
93-94 JAMES SUCKLING
93 VINUM
92-94 FALSTAFF
90-92 THE WINE ADVOCATE
2023 Chateau Enclos Tourmaline Pomerol
Chateau Enclos Tourmaline 2023
Pomerol
JAMES SUCKLING: "This is very long and tight with wonderful al-dente fruit, such as blackberry and orange peel. Fine tannins run the length of the wine, keeping it fresh and vivid at the end. 97% merlot and 3% cabernet franc."
95-96 JAMES SUCKLING
95 DECANTER
93-96 JEB DUNNUCK
18 WEINWISSER
94 FALSTAFF
93-95 THE WINE CELLAR INSIDER
91 VINUM
90-92 LISA PERROTTI-BROWN
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